Пређи на садржај

Пређи на садржај

Ко је био Аврахам?

Ко је био Аврахам?

Ко је био Аврахам?

МАЛО је људи који су толико утицали на религије света као он. Аврахам, a кога поштују Јевреји, муслимани и хришћани, описан је као „библијски див“ и као „узвишени пример вере“. Библија га назива ’оцем свих који верују‘ (Римљанима 4:11).

Зашто је Аврахам толико поштован? Примера ради, Аврахам је посебан по томе што је једини који је у Библији назван Божјим пријатељем — и то три пута! (2. Летописа 20:7, фуснота; Исаија 41:8; Јаковљева 2:23).

Међутим, Аврахам је у суштини био обичан човек попут нас. Суочавао се са истим проблемима као и ми — и успешно је излазио на крај с њима. Да ли желите да сазнате како је то чинио? Осмотримо шта Библија говори о овом изузетном човеку.

Његово порекло

Аврахам је рођен 2018. пре н. е. и одрастао је у Уру (Постанак 11:27-31). То је био велик и напредан град, али огрезао у идолопоклонству. Аврахамов отац Тара можда је био међу онима који су обожавали разне идоле (Исус Навин 24:2). Па ипак, Аврахам је одлучио да обожава само Јехову b а не беживотне идоле или друге богове.

Шта је навело Аврахама да донесе такву одлуку? Његов живот се 150 година преклапао са животом Нојевог сина Сима. Како је на њега могло утицати дружење с тим пуно старијим човеком? Од Сима је из прве руке могао да сазна како је изгледало преживљавање свеопштег Потопа. Такође је могао сазнати колико је важно обожавати Јехову, Бога који је Сима и његову породицу сачувао у Потопу.

Било да је о истинитом Богу учио од Сима или на неки други начин, Аврахам је прихватио ту поуку. Када је Јехова који ’испитује срца‘ посматрао Аврахама, видео је нешто добро у њему — и учинио је да то добро постане још веће (Пословице 17:3; 2. Летописа 16:9).

Његов живот

Аврахамов живот је био испуњен и узбудљив, често пун изазова али никада испразан. Осмотримо само неколико догађаја из његовог живота.

Док је Аврахам живео у Уру, Бог му је рекао да оде из свог родног места у земљу коју ће му показати. Иако Аврахам и Сара нису знали све детаље — где иду или зашто је то Бог тражио од њих — ипак су послушали. Касније су живели у шаторима у хананској земљи и били су странци до краја живота (Дела апостолска 7:2, 3; Јеврејима 11:8, 9, 13).

Док Аврахам и Сара још увек нису имали деце, Јехова је обећао да ће од Аврахама начинити велики народ. Такође је рекао да ће се сви народи на земљи благословити преко њега (Постанак 11:30; 12:1-3). Касније је Јехова и потврдио то обећање. Рекао је Аврахаму да ће његово потомство бити бројно, попут звезда на небу (Постанак 15:5, 6).

Када је Аврахам имао 99 година а Сара близу 90, Јехова им је обећао да ће добити сина. То је с људског становишта изгледало невероватно, али они су убрзо сазнали да ’Јехови ништа није немогуће‘ (Постанак 18:14). Годину дана касније, када је имао 100 година, Аврахам је добио сина кога је назвао Исак (Постанак 17:21; 21:1-5). Бог је обећао да ће баш преко Исака човечанство добити велике благослове.

Доста година касније, Јехова је од Аврахама тражио нешто веома необично: Рекао му је да жртвује свог вољеног сина Исака, који још увек није био ожењен и није имао децу. c Иако је помисао на то да ће изгубити сина сигурно за Аврахама била веома болна, он је био спреман да послуша Бога и принесе Исака као жртву. Чврсто је веровао да Бог има моћ да ускрсне Исака ако то буде потребно, како би се испунила Његова обећања (Јеврејима 11:19). У пресудном тренутку, кад Аврахам само што није принео свог сина на жртву, Бог га је зауставио и поштедео Исаков живот. Похвалио је Аврахама због његове изузетне послушности. Затим је поновио обећања која му је раније дао (Постанак 22:1-18).

После 175 година живота, Аврахам је заспао смртним сном. Он је „умро у дубокој старости“, каже Библија и додаје да је био „стар и задовољан“ (Постанак 25:7, 8). Тако је Аврахам доживео испуњење још једног Божјег обећања — да ће живети дуго и срећно пре него што умре у миру (Постанак 15:15).

Његово наслеђе

Аврахам је много више од религијске или историјске личности из далеке прошлости. Његова прича живи до дан-данас јер се ради о дивном узору на који се можемо угледати (Јеврејима 11:8-10, 17-19). Осмотримо четири добре особине које је Аврахам показивао. Почећемо са оном која је вероватно најпознатија — са вером.

[Фусноте]

a У почетку је Аврахам носио име Аврам, а његова жена се звала Сараја. Касније је Бог променио његово име у Аврахам, што значи „отац мноштва“, а Сарајино име у Сара, што значи „кнегиња“ (Постанак 17:5, 15). Ради једноставности, у овој серији чланака указиваћемо на њих именима Аврахам и Сара.

b Свето писмо открива да је Јехова Божје име.

[Оквир на 4. страни]

Важна личност у библијској историји

Библијска књига Постанак у првих десет поглавља износи животне приче неколико верних људи, као што су Авељ, Енох и Ноје. Међутим, наредних 15 поглавља углавном је посвећено животу једног човека — Аврахама.

Штавише, неки од најважнијих библијских појмова први пут су поменути баш у вези с Аврахамом. На пример, у Аврахамовој животној причи...

▪ за Бога се први пут каже да је Штит, то јест Заштитник својих слугу (Постанак 15:1; видети Поновљене законе 33:29; Псалам 115:9; Пословице 30:5).

▪ први пут се говори о вери у Бога (Постанак 15:6).

▪ први пут се појављује реч пророк (Постанак 20:7).

▪ први пут се говори о родитељској љубави (Постанак 22:2).