Пређи на садржај

Пређи на садржај

Библија мења животе

Библија мења животе

Библија мења животе

ШТА је подстакло једног узгајивача дувана да промени не само свој посао већ и дубоко утемељена верска убеђења? Како је једна алкохоличарка смогла снаге да промени свој начин живота? Прочитајте шта они кажу о томе.

„Драго ми је што сам део ове велике породице“ — ДИНО АЛИ

ГОДИНА РОЂЕЊА: 1949.

ЗЕМЉА РОЂЕЊА: АУСТРАЛИЈА

У ПРОШЛОСТИ: УЗГАЈИВАЧ ДУВАНА

МОЈ НЕКАДАШЊИ НАЧИН ЖИВОТА: Моји родитељи су 1939. емигрирали из Албаније у Аустралију и настанили се у Мариби, малом граду у Квинсленду. Међу многима који су се доселили у ову област има и Италијана, Срба, Босанаца и Грка, који су са собом донели своје вредности, обичаје и културу. У Мариби се узгајао дуван и моји родитељи су такође почели да се баве тиме.

Ускоро се родила моја сестра, а потом два старија брата и ја. Нажалост, отац је умро због срчаног удара када сам имао годину дана. Мама се поново удала и добила још четири сина. Одрастали смо на очуховој плантажи дувана.

У тинејџерским годинама сам отишао од куће. Када сам имао нешто више од двадесет година, оженио сам се девојком по имену Саиме. Будући да је и она била муслиманске вероисповести, венчање је одржано у џамији. Сви моји ближи рођаци били су исламске вере. Читао сам Куран и књигу о животу пророка Мухамеда. Имао сам и једну малу Библију. Пошто се у Курану спомињу пророци из Библије, читање те књиге ми је помогло да разумем када су они живели.

Јеховини сведоци су ме посећивали и редовно остављали часописе и књиге, које смо Саиме и ја радо читали. Сећам се многих живих дискусија с њима о различитим верским темама. Они нису износили лично мишљење већ су сваки пут користили Библију да ми одговоре на питања. То је на мене заиста оставило утисак.

Сведоци су ми предлагали да проучавам Библију и позивали ме на своје састанке, али ја сам увек одбијао. Тада ми је најважније било да постанем власник плантаже и да имам велику породицу. Никада нисам остварио циљ да имам плантажу, али с временом сам постао поносан отац петоро деце.

КАКО МИ ЈЕ БИБЛИЈА ПРОМЕНИЛА ЖИВОТ: Девет година након првог контакта с Јеховиним сведоцима, још увек сам се држао својих верских убеђења. Међутим, радо сам узимао њихове публикације и волео сам да их читам. Саиме и ја смо недељом издвајали време за то. Чували смо све часописе које смо добијали годинама. Показали су се као користан извор информација када сам почео да доживљавам испите вере, која је тек настајала у мом срцу.

Примера ради, упознао сам једног евангелистичког проповедника који је покушао да ме наведе да прихватим Исуса као свог Спаситеља. Успео је да убеди брата моје супруге и једног мог полубрата да му се придруже. Ускоро су и други познаници различитих вероисповести покушавали да ме убеде да им се придружим. Неки су ми давали литературу која је била против Јеховиних сведока. Тражио сам од ових критичара да ми у Библији покажу темељ за своја учења, али нису могли да одговоре.

Због тог противљења почео сам дубље да копам по Библији и истражујем користећи литературу коју сам добијао од Сведока. На крају сам увидео да је дошло време да применим оно што учим.

Тада још нисам проучавао Библију са Сведоцима, али сам почео да идем на њихове састанке. Иако сам у почетку био веома нервозан и стидљив, свиђало ми се оно што сам учио и упознао сам многе срдачне људе. Одлучио сам да постанем Јеховин сведок и 1981. сам се крстио у знак свог предања Јехови.

Моја жена се није противила тој одлуци, иако се понекад питала да ли сам можда преварен. Ипак, присуствовала је мом крштењу. И даље сам с њом причао о библијској истини коју сам све боље упознавао. Око годину дана након мог крштења, док смо се враћали са одмора, Саиме је изразила жељу да постане Сведок. Толико сам се изненадио да замало нисам слетео с пута! Крстила се 1982.

Није нам било лако да променимо свој начин живота. Престао сам да узгајам дуван зато што је то у супротности с библијским начелима (2. Коринћанима 7:1; Јаковљева 2:8). Требало нам је времена да пронађемо прихватљив посао како бисмо имали сталан приход. Поред тога, неки рођаци годинама нису желели да нас посећују. Трудили смо се да се према њима опходимо с љубављу, у складу с библијским начелима. С временом су се баријере срушиле и сада нас рођаци више не избегавају.

КАКО МИ ЈЕ ТО КОРИСТИЛО: Док сам проживљавао разне потешкоће — као што су борба са стидљивошћу, финансијске бриге и противљење породице — научио сам колико је Јехова Бог стрпљив јер ми је помагао да изађем на крај са свим тим. На пример, сада служим као скупштински старешина и често држим говоре. То је за мене још увек изазов јер се борим са муцањем због нервозе. Али успевам у томе захваљујући усрдним молитвама и Јеховиној помоћи.

Зближио сам се са својом женом и однос који сада имамо сматрамо веома драгоценим. Иако смо понекад правили грешке док смо одгајали децу, давали смо све од себе да у њих усадимо библијску истину (Поновљени закони 6:6-9). Штавише, најстарији син и његова жена служе као мисионари.

Сећам се једне ситуације убрзо након што смо почели да долазимо на састанке Сведока. Паркирао сам ауто и погледао људе који су се налазили у дворани. Питао сам моју породицу: „Шта видите?“ Унутра су били људи различитих култура, порекла и језичких група — Аустралијанци, Албанци, Абориџини и Хрвати — ипак, они су се радосно међусобно дружили. Драго ми је што сам део ове велике породице браће и сестара у вери, породице која постоји не само у овој земљи већ и широм света (1. Петрова 5:9).

„Моја сестра никада није одустала од мене“ — ЈЕЛЕНА ВЛАДИМИРОВНА СЈОМИНА

ГОДИНА РОЂЕЊА: 1952.

ЗЕМЉА РОЂЕЊА: РУСИЈА

У ПРОШЛОСТИ: ЗАВИСНИК ОД АЛКОХОЛА, ПОКУШАЛА САМОУБИСТВО

МОЈ НЕКАДАШЊИ НАЧИН ЖИВОТА: Рођена сам у Красногорску, малом мирном граду близу Москве. Моји родитељи су били просветни радници. Била сам добар ђак а ишла сам и у музичку школу. Смешила ми се лепа будућност.

Када сам се удала, са мужем сам се преселила у крај где је псовање, опијање и пушење било уобичајено. Иако то нисам испрва увиђала, такво окружење је на мене лоше утицало. У почетку сам ишла на журке само да бих певала и свирала гитару. Међутим, људи су ме тамо нудили цигаретама и пићем. Убрзо сам постала зависник од алкохола.

Моја зависност је почела да ми уништава живот. Након неког времена дошла сам до самог дна и тад нисам могла чак ни да једем. Желела сам да умрем и неспретно сам покушала да извршим самоубиство. Сада ми је драго што нисам успела.

Док сам пролазила кроз све то, моја сестра ме је редовно посећивала. Постала је Јеховин сведок и покушавала је да ми објасни како ми Библија може помоћи. То ме није занимало, па сам је у почетку избегавала. Али моја сестра никада није одустала од мене. Показала је толико стрпљења и љубави да сам на крају одлучила да проучавам Библију.

КАКО МИ ЈЕ БИБЛИЈА ПРОМЕНИЛА ЖИВОТ: Након што сам почела да проучавам, донела сам чврсту одлуку да престанем да пијем. Отприлике у то време, напао ме је и пребио пијани комшија. Завршила сам у болници с тешким повредама. Четири ребра су ми била сломљена, а мрежњача у оку оштећена. Па ипак, боравак у болници ми је помогао да се изборим са симптомима одвикавања од алкохола.

У том периоду сам се често молила. Одломак из Библије који ме је веома тешио налази се у Тужбалицама 3:55, 56, где пише: „Призвао сам име твоје, о Јехова, из јаме најдубље. Ти чујеш глас мој. Не затварај ухо кад молим да ме избавиш, кад вапим за помоћ.“

Искрено верујем да је Јехова одговорио на моје молитве. Дао ми је снагу како се не бих вратила навикама из прошлости. Било је момената када сам била у искушењу да поново почнем да пијем. Али са задовољством могу да кажем да никада нисам подлегла том искушењу.

Док сам проучавала Библију, сазнала сам да као супруга треба да подупирем мужа у његовој улози поглавара породице (1. Петрова 3:1, 2). То није било лако, јер сам имала навику да му наређујем. Молила сам Јехову за помоћ. Промена се није догодила преко ноћи, али с временом сам постала боља жена, која пружа подршку.

Видевши ове промене, мој драги муж је био одушевљен. До тог тренутка, он није био заинтересован за Библију. Међутим, када сам одлучила да оставим цигарете, рекао је: „Ако ти престанеш да пушиш, ја ћу почети да проучавам Библију!“ Престали смо с пушењем истог дана.

КАКО МИ ЈЕ ТО КОРИСТИЛО: Мој муж је одржао своје обећање и почео да проучава. Сада свакодневно читамо Библију заједно, размишљамо о томе и трудимо се да примењујемо њене савете у животу.

Речима се не може описати колико је наш породични живот сада бољи — а да и не говорим о томе колико је мени лично библијска истина помогла. Захвална сам Јехови што ме је привукао себи (Јован 6:44). Такође сам захвална мојој сестри што никада није одустала од мене. Из прве руке сам видела да Библија заиста мења животе.

[Истакнути текст на 11. страни]

Увидео сам да је дошло време да применим оно што учим

[Истакнути текст на 13. страни]

Моја сестра је показала толико стрпљења и љубави да сам на крају одлучила да проучавам Библију