Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли ће Земља доћи свом крају?

Да ли ће Земља доћи свом крају?

Питања читалаца

Да ли ће Земља доћи свом крају?

▪ Неки су веровали да ће Земља бити уништена 21. октобра 2011. Али то се није десило. Тако се испоставило да су предвиђања Харолда Кемпинга, америчког водитеља једне радио-емисије, биле празне речи. Он је предвидео да ће Судњи дан почети 21. маја 2011. снажним земљотресом који ће потрести целу планету, а пет месеци касније, 21. октобра, Земља ће у потпуности нестати.

Међутим, наша планета никада неће доћи свом крају. Њен Створитељ то неће дозволити. У његовој Речи пише: „Учврстио си земљу, и она стоји“ (Псалам 119:90).

Неки читаоци Библије можда тврде да ће планета бити уништена ватром. Да би подупрли то гледиште, они указују на 2. Петрову 3:7, 10: „Том истом речју садашња небеса и земља сачувани су за ватру и чувају се до дана суда и уништења безбожника. [...] А Јеховин дан ће доћи као лопов. У тај дан ће небеса уз тутњаву брзо проћи, и елементи ће се, ужарени, распасти, а земља и дела на њој биће разоткривени.“ Да ли ове речи апостола Петра треба схватити дословно?

Не треба. Зашто? Зато што за разумевање ових речи треба узети у обзир оно о чему се иначе говори у Петровој посланици и остатку Библије. Дословно тумачење тих речи би значило да ће небеса, то јест свемир — милијарде звезда и других небеских тела — бити уништен ватром само због једне тачке у том пространству, планете на којој живе зли људи. Да ли бисте разорили километрима дугу пешчану обалу зато што вам се не свиђа једно зрно песка? То не би имало смисла. Исто тако ни Јехова не би уништио цео свемир који је створио зато што је на једном од његових дела стварања избила побуна.

Надаље, таква тврдња је у суштој супротности с речима Исуса Христа, који је рекао: „Срећни су кротки, јер ће наследити земљу“ (Матеј 5:5; Псалам 37:29). Да ли би брижан отац за своју породицу изградио лепу кућу и после је спалио до темеља? (Псалам 115:16). То би било незамисливо! Поред тога што је Створитељ, Јехова је и Отац пун љубави (Псалам 103:13; 1. Јованова 4:8).

Петар користи израз „земља“ у симболичном смислу, указујући на људско друштво — у овом случају, зло људско друштво. Запазите да он у том контексту спомиње Потоп из Нојевих дана (2. Петрова 3:5, 6). Том приликом били су уништени само зли људи, док Земља и Нојева породица нису. На исти начин, Петрово указивање на „небеса“ такође је симболично и односи се на безбожне људске власти. Стога, неће више бити непоправљиво злих људи, као ни искварених власти, које ће се „распасти“ и бити замењене Божјим небеским Краљевством (Данило 2:44).

Дакле, да ли ће наша планета доћи свом крају? Неће. Крај ће доћи симболичној земљи, то јест злом људском друштву. Земља и богобојазни људи који ће живети на њој постојаће заувек (Пословице 2:21, 22).