Пређи на садржај

Пређи на садржај

’Нека се Јехова радује због вас‘

’Нека се Јехова радује због вас‘

131. разред школе Галад

’Нека се Јехова радује због вас‘

ПОРОДИЦА, пријатељи и сви који су желели да поделе радост са будућим мисионарима присуствовали су 10. септембра 2011. уручивању диплома 131. разреду Библијске школе Галад. На почетку дана ишчекивање је створило трему и код говорника и код студената. Али до краја програма, свих 9 063 присутних било је опуштено и насмејано будући да су уживали у говорима, приказима и интервјуима.

Стивен Лет, члан Водећег тела Јеховиних сведока и председавајући програма, одржао је уводни говор. Размотрио је библијске стихове у којима се о Јехови Богу говори као да има дословно тело и усредсредио се на оне одломке који објашњавају како Јехова користи симболичне очи, уши и руке.

Говорник је најпре осмотрио 2. Летописа 16:9, где стоји да Јехова „очима својим претражује сву земљу да би показао своју силу штитећи оне који су му одани целим срцем“. Подстакао је студенте да се труде да остану одани Јехови целим срцем. Рекао им је да могу опонашати Бога тако што ће тражити добро у људима. Брат Лет је затим говорио о 1. Петровој 3:12, где пише да Јеховине уши слушају усрдне молитве праведника. Студенте је позвао да не прекидају комуникацију с Јеховом, имајући на уму да он заиста жели да чује њихове молитве.

Такође је изнео неке мисли о Исаији 41:13, где је записано Јеховино обећање: „Ја, Јехова, твој Бог, држим те за десницу и кажем ти: ’Не бој се. Ја ћу ти помоћи‘.“ С топлином у гласу, брат Лет је рекао: „Запазите ове дирљиве Јеховине речи. Он пружа своју руку како би узео нас за руку.“ У наставку је подстакао студенте да увек дозволе Јехови да им помогне и да се никада не опиру томе. Такође је рекао да могу опонашати Јехову пружајући руку онима којима је потребна помоћ.

У закључку је брат Лет прочитао Исаију 40:11. Замолио је присутне да замисле нежност којом одишу те речи. „Јехова нас својим рукама окупља“, рекао је брат Лет. „Носи нас у својим недрима.“ Како ми треба да реагујемо на то? Саветовао је студенте да и даље буду нежни попут малог јагњета како би Јехова пожелео да их узме у наручје.

„То благо имамо у земљаним посудама“

Тај говор, темељен на библијском стиху, изнео је Дејвид Сплејн из Водећег тела (2. Коринћанима 4:7). О каквом благу се ради? Да ли је то знање или можда мудрост? „Не“, рекао је говорник. „Благо о ком је говорио апостол Павле јесте ’ова служба‘ у којој ’објављујемо истину‘“ (2. Коринћанима 4:1, 2, 5). Брат Сплејн је подсетио студенте да је пет месеци учења заправо била припрема за њихову посебну службу. Своју доделу треба веома да цене.

Говорник је објаснио да се ’земљане посуде‘ односе на наша тела. Направио је разлику између земљаних и златних посуда. Златне посуде се не користе често. С друге стране, земљане посуде су намењене за свакодневну употребу. Ако бисмо неко благо ставили у златну посуду, можда бисмо се подједнако дивили и благу и посуди. „Ви не желите да скрећете пажњу на себе“, рекао је брат Сплејн. „Као мисионари, желите да усмерите пажњу на Јехову. Ви сте скромне земљане посуде.“

И даље говорећи о том поређењу, брат је рекао да су у библијско доба неке земљане посуде биле ватросталне, а неке су имале чврсту глазуру која је спречавала да се посуда окрњи. Шта је хтео тиме да истакне? Током првих месеци на својој додели, нови мисионари ће без сумње формирати чврсту „глазуру“. Мање ће их погађати критике и неће се лако вређати. „Увидећете да сте много чвршћи него што сте мислили“, рекао је брат Сплејн. Јехова није поверио ово благо, то јест службу, анђелима већ земљаним посудама. „То значи да Јехова има поверење у вас“, закључио је говорник.

„Како ћеш се с коњима тркати?“

„Колико дуго и колико брзо можеш да трчиш?“, питао је Самјуел Херд из Водећег тела. Због чега је поставио то питање будућим мисионарима? Он је упоредио оно што су студенти прошли са оним што је доживео Јеремија. Том верном човеку је било тешко када се суочавао са одређеним потешкоћама. Али пред њим су стајале веће кушње. Зато га је Јехова упитао: „Ако с пешацима трчиш, па се умориш, како ћеш се с коњима тркати?“ (Јеремија 12:5).

Применивши те речи на студенте, брат Херд је рекао: „Можда због свих тестова које сте полагали имате утисак да сте трчали с коњима. Али заправо сте трчали с пешацима. На својој додели ћете трчати с коњима, то јест доживећете веће потешкоће него што сада претпостављате. Како ћете тада проћи? Обука коју сте добили у Галаду припремила вас је да трчите с коњима и да се не уморите.“ Брат је подстакао студенте да одрже духовну кондицију тако што ће имати добре навике када је реч о проучавању и молитви.

Брат Херд је признао да ће се у будућности неки од нових мисионара суочити са обесхрабрењем и равнодушношћу. Други ће се борити с неком болешћу или осећањем недораслости. Али уверио их је да имају извор снаге који ће им помоћи да победе сваки проблем и да се не уморе. „Било да трчите с пешацима или с коњима“, рекао је говорник, „будите уверени у то да вас Бог својом моћном руком може превести преко циљне линије. Тада ћете бити успешни мисионари и донећете Јехови славу и част.“

Још неке изабране мисли из програма

„Немој да их буде мало.“ Џон Екран, члан Одбора подружнице Сједињених Држава, говорио је о једном догађају у који је био укључен пророк Јелисеј и удовица којој су хтели да одузму синове и продају их у ропство (2. Краљевима 4:1-7). Удовица је имала само један мали крчаг уља. Јелисеј јој је рекао да набави још посуда од комшија и додао: „Немој да их буде мало.“ Јехова је преко Јелисеја на чудесан начин напунио уљем све посуде које је набавила удовица. Она их је затим продала и добила довољно новца да врати дугове и неко време издржава своју породицу.

Шта будући мисионари могу научити из тога? Када је удовица скупљала посуде, сигурно није била избирљива. „Узела је сваку посуду у којој се могло држати уље“, рекао је говорник, „и вероватно што су биле веће, тим боље.“ Брат Екран је потом подстакао студенте да прихвате сваки задатак, и већи и мањи. „Не будите избирљиви“, рекао им је. Такође их је подсетио да је благослов који је удовица добила директно зависио од тога колико је пажње обратила на Јелисејева упутства. Која је поука? Колико ћемо бити благословљени зависи од тога колика је наша ревност и вера. „Немојте се штедети“, рекао је он.

„Можемо [их] појести као хлеб.“ Вилијам Самјуелсон, надгледник Одељења за теократске образовне програме, изнео је овај говор који се темељи на Бројевима 14:9. Он је истакао добар пример Исуса Навина и Халева. Израз „хлеб“ у овом случају значи да су Израелци могли лако поразити народе у хананској земљи, што би их окрепило и дало им снагу. Шта су нови мисионари могли научити из тога? „У вашој мисионарској служби“, рекао је говорник, „гледајте на потешкоће као на нешто што ће вас ојачати и окрепити.“

„Хоће ли њихови бродови вере бити чврсто усидрени кад наиђу олује?“ Један од инструктора, Сем Роберсон, говорио је о речима апостола Павла који је упозорио на то да су неки „доживели бродолом вере“ (1. Тимотеју 1:19). Нагласио је да је важно да мисионари код других граде веру у Јехову Бога која је чврсто усидрена. „Ваша служба може се упоредити са послом ковача“, рекао им је. На који начин? Ковач спаја карике ланца који је неопходан да се брод безбедно усидри. Слично томе, мисионари помажу људима који проучавају Библију да изграде особине које се допадају Богу и неопходне су за спасење.

Говорник је упоредио карике ланца са осам одлика описаних у 2. Петровој 1:5-8. Брат Роберсон је рекао да уколико мисионари помогну људима с којима проучавају Библију да виде како Јехова испољава те одлике, они ће вероватно развити нераскидив однос с Јеховом. Одолеће свакој олуји невоља која може искушати њихову веру.

Искуства и интервјуи

Други инструктор, Мајкл Бернет, замолио је полазнике школе Галад да испричају и одглуме нека недавна искуства из службе. Присутнима је било драго када су чули како су будући мисионари пренели добру вест људима у једном тржном центру, на аеродрому, проповедајући од врата до врата и чак путем телефона особи која је погрешила број.

Затим је Мајкл Хансен из подружнице Сједињених Држава интервјуисао три дугогодишња мисионара — Стивен Макдауел служи у Панами, Марк Нумар је служио у Кенији а Вилијам Јасовски у Парагвају. Њихова искуства су потврдила истинитост теме говора — „Вршење Јеховине воље доноси радост“ (Псалам 40:8). Примера ради, Марк Нумар је поменуо шта је конкретно радовало њега и његову супругу док су служили на својој додели. Пријатељства која су склопили са тамошњим Сведоцима била су извор велике радости. Такође су били срећни када су посматрали како браћа примењују смернице, чине велике промене у животу и како Јехова благосиља њихов труд. Уверио је студенте да и њих у будућности очекује много радосних тренутака.

На крају је један студент прочитао писмо у ком је 131. разред дирљивим речима изразио захвалност, а потом је брат Лет закључио програм позивајући нове мисионаре да поступају мудро. Уколико тако буду радили, рекао им је да ће се ’Јехова радовати због њих‘. Ови мисионари ће сигурно радовати Јехову док му буду верно служили на својим доделама (Исаија 65:19).

[Табела/Мапа на 31. страни]

СТАТИСТИЧКИ ПОДАЦИ О РАЗРЕДУ

10 заступљених земаља

34,7 просечна старост

19,0 просек година у истини

13,5 просек година у пуновременој служби

[Мапе]

(За комплетан текст, види публикацију)

Мисионари су послати у земље приказане на карти

ЗЕМЉЕ У КОЈЕ СУ ПОСЛАТИ

БЕНИН

БРАЗИЛ

БУГАРСКА

БУРУНДИ

КАМЕРУН

КАНАДА

ЦЕНТРАЛНОАФРИЧКА РЕПУБЛИКА

НЕМАЧКА

ГАНА

ХОНГКОНГ

ИНДОНЕЗИЈА

КЕНИЈА

ЛИБЕРИЈА

ЛИТВАНИЈА

МАЛЕЗИЈА

МОЗАМБИК

НЕПАЛ

ПАНАМА

ПАРАГВАЈ

СИЈЕРА ЛЕОНЕ

СЛОВАЧКА

ЈУЖНОАФРИЧКА РЕПУБЛИКА

СЈЕДИЊЕНЕ АМЕРИЧКЕ ДРЖАВЕ

ВЕНЕЦУЕЛА

[Слика на 30. страни]

Будући мисионари глуме ситуацију из службе проповедања

[Слика на 31. страни]

131. разред Библијске школе Галад

Редови су нумерисани од првог ка задњем, а имена за сваки ред наведена су слева надесно.

(1) Lesch C.; Lesch N.; Shakarjian P.; Shakarjian T.; Budden R.; Budden K.; Nash T.; Nash L.

(2) Tremblay E.; Tremblay C.; Garvey D.; Garvey G.; Gaunt R.; Gaunt P.; Lau J.; Lau J.

(3) Davis S.; Davis S.; Sargeant J.; Sargeant J.; Fonseca C.; Fonseca S.; Thenard E.; Thenard A.

(4) Petratyotin A.; Petratyotin R.; Reyes N.; Reyes N.; Eisiminger B.; Eisiminger S.; Hacker J.; Hacker C.

(5) Hartman E.; Hartman T.; Goolia W.; Goolia K.; Thomas J.; Thomas E.; Okazaki N.; Okazaki M.

(6) Mills C.; Mills A.; Benning L.; Benning T.; Sobiecki S.; Sobiecki T.; Gagnon L.; Gagnon E.

(7) Hansen B.; Hansen M.; Fahie A.; Fahie M.; Dalgaard J.; Dalgaard J.; Andersson M.; Andersson R.