Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли сте знали?

Да ли сте знали?

Да ли сте знали?

Шта представља олтар „Непознатом Богу“ на који је апостол Павле наишао у Атини? (Дела апостолска 17:23)

Неколико писаца из древне Грчке спомињу такве олтаре. На пример, историчар и географ из другог века Паусанија написао је да у Олимпији постоји „олтар Непознатих богова“. Такође, говорник и филозоф Филострат изјавио је да су у Атини „олтари подизани чак и у част непознатим боговима“.

Писац из трећег века н. е. Диоген Лаертије прича о легенди која објашњава порекло „безимених олтара“. Ова легенда из шестог или седмог века пре н. е. говори како је извесни Епименид очистио Атину од помора. Диоген пише: „Он [Епименид] је узео овце [...] и довео их на Ареопаг; тамо их је пустио да иду где им воља, док је људима рекао да обележе место где је свака овца легла и тамо принесу жртву божанству. И тако је, према предању, куга престала. Зато се чак и данас у различитим деловима Атике могу наћи олтари без исписаног имена.“

Према делу The Anchor Bible Dictionary, још један могући разлог зашто су подизани олтари непознатим боговима био је људски „страх да уколико не одају поштовање неком непознатом богу или богињи неће добити благослове или ће навући гнев тог божанства“.

Зашто су Јевреји из првог века презирали порезнике?

Порезници никад нису били омиљени. Штавише, у првом веку у Израелу важили су за најомраженије и најпоквареније људе.

Римска власт је народу наметала високе порезе. Римски службеници су прикупљали порез на земљиште и порез по становнику. Међутим, када је било у питању наплаћивање такси на увоз, извоз и транзитну робу, склапали су уговор с онима који су понудили највише новца за тај посао. Тако су имућни локални становници стицали право да скупљају порез на неком подручју. Као алатке у рукама омражених Римљана, ти појединци су били сматрани издајницима и отпадницима а „међу самим Јеврејима били су одбацивани, јер су били у контакту с паганима“, наводи се у Библијској енциклопедији Радомира Ракића.

Порезници су били познати по непоштењу и богатили су се на рачун својих сународника. Неки су прецењивали робу која се опорезивала и вишак стављали у свој џеп, док су се други служили лажним оптужбама да би изнуђивали новац од сиромашних (Лука 3:13; 19:8). Због свега тога, порезнике су изједначавали с грешницима и, према делу The Jewish Encyclopedia, били су „неподобни да служе као судије или чак сведоци“ (Матеј 9:10, 11).

[Слика на 18. страни]

Олтар непознатом богу, рушевине Пергама, Турска

[Слика на 18. страни]

Римски рељеф на ком је приказан порезник, други или трећи век н. е.

[Извор]

Erich Lessing/Art Resource, NY