Пређи на садржај

Пређи на садржај

Које опасности крије окултизам?

Које опасности крије окултизам?

Које опасности крије окултизам?

Барбара a је још као млада имала визије, чула гласове и била уверена да може да разговара са преминулим рођацима. Она и њен супруг Јоахим читали су окултне књиге и постали вешти у гледању у тарот карте. У њима су видели да ће имати пуно новца, и касније су га заиста и зарадили. Једног дана су их карте упозориле да ће им у кућу доћи неки опасни људи и рекле им како да се заштите од њих.

ИАКО веровање у натприродне и тајанствене силе можда делује старомодно, занимање за паранормалне појаве је веома раширено. Људи из целог света носе амајлије, користе плоче за призивање духова и обраћају се онима који се баве спиритизмом како би сазнали шта их чека у будућности или се заштитили од зла. У чланку „Лаптоп и Луцифер“ у немачком часопису Focus, изнето је запажање: „Због интернета је врачање попримило нове димензије.“

Да ли сте знали да се у Библији говори о окултизму? Можда ће вас изненадити оно што у њој пише о овој теми.

Шта Библија каже о окултизму и спиритизму

Бог је свом древном израелском народу заповедио: „Нека се код тебе не нађе нико ко [...] гата, ни који се бави магијом, ни који прориче по знамењу, ни врачар, ни који баца чини, ни који призива духове, ни који прориче будућност, ни који пита мртве. Јер ко год тако нешто чини одвратан је Јехови“ (Поновљени закони 18:10-12). Зашто се Јехова тако снажно противи окултизму и спиритизму?

Као што показује пример на почетку чланка, многи верују да живи могу комуницирати с мртвима и да путем окултних радњи могу добити информације од њих. Такво веровање има корене у учењу које заступају многе религије, наиме да мртви настављају да живе у духовном подручју. Али супротно томе, Библија јасно каже: „Мртви нису свесни ничега“ (Проповедник 9:5). У њој се за смрт каже да је попут дубоког сна и да умрли нису свесни ничега што се догађа око њих b (Матеј 9:18, 24; Јован 11:11-14). Уколико је тако, можда се питате: Како онда објаснити паранормалне појаве које људи виде или доживљавају? Ко стоји иза тога?

Контакт с духовним подручјем

Јеванђеља нам откривају да је Исус, док је био на земљи, у неколико наврата разговарао с духовним створењима. У Марку 1:23, 24 стоји да је један ’нечисти дух‘ рекао Исусу: „Знам тачно ко си.“ Ови духови би то без сумње могли рећи и за вас. А колико ви знате о њима?

Пре стварања човека, Бог је најпре створио мноштво духовних синова, то јест анђела (Јов 38:4-7). Анђели су виши облик живота од људи (Јеврејима 2:6, 7). Они су моћни и веома интелигентни и створени су да врше Божју вољу. Псалмиста је у песми рекао: „Благосиљајте Јехову, анђели његови, моћни и силни, који извршавате реч његову“ (Псалам 103:20).

Библија нам говори да су с временом неки анђели својевољно ступали у контакт с људима на начин који Бог није одобравао. С којим циљем? Први који је то учинио послужио се преваром како би први људски пар, Адама и Еву, одвојио од њиховог Бога и Створитеља. Тиме је постао Сатана Ђаво, клеветник и Божји противник (Постанак 3:1-6).

Касније су и други анђели „напустили своје право пребивалиште“ на небу, узели људска тела и почели да живе са лепим женама на земљи (Јудина 6; Постанак 6:1, 2). Ти бунтовни анђели и њихово неприродно потомство били су толико окрутни према људима да се земља ’напунила насиљем‘. Вероватно вам је познат библијски запис о томе како је Бог у Нојево време проузроковао Потоп у ком су нестали ти зликовци и насилници (Постанак 6:3, 4, 11-13).

Потоп је приморао анђеле да напусте људска тела и врате се у духовно подручје. Али Створитељ им није дозволио да поново буду у свом првобитном пребивалишту. Уместо тога, били су понижени и осуђени да бораве на симболичном месту налик ’мрачним јамама‘ (2. Петрова 2:4, 5). Библија бунтовне анђеле назива ’демонима‘ (Јаковљева 2:19). То су силе које стоје иза окултизма и спиритизма.

Шта демони желе

Првенствени циљ ових злих духова који комуницирају с људима јесте да их одврате од служења истинитом Богу Јехови. Дарови и моћи за које многи окултисти тврде да их имају заправо само одвраћају пажњу људима како не би сазнали истину о Богу и били у добром односу с њим.

Други циљ демона јасно је открио њихов вођа, Сатана, када је искушавао Исуса. Понудио му је „сва краљевства света и њихову славу“. Шта је желео за узврат? ’Падни и поклони ми се‘, тражио је. Дакле, Сатана и демони желе да их други обожавају. Али Исус је био одлучан да служи само истинитом Богу (Матеј 4:8-10).

Зли духови се данас ретко кад тако директно обраћају људима. Уместо тога, они настоје да неопрезне ухвате у замку путем наизглед безазлене забаве, као што су гледање у кристалну куглу, гледање у шољу, тарот карте, вискови и хороскопи. Не дозволите да будете преварени! То нису врата у свет непознатог које отвара нека мистична природна сила. Зли духови користе опседнутост окултизмом да би намамили људе с циљем да их одврате од служења Јехови. С друге стране, оне који су већ имали контакт с њима често узнемиравају и муче како би их спречили да почну да служе Јехови. Ако вам се то дешава, како се можете ослободити њиховог утицаја?

Како се ослободити

Будите сигурни да су духови који комуницирају с људима Божји непријатељи, осуђени на уништење (Јудина 6). Они су варалице и лажови који се претварају да су умрле особе. Како бисте се осећали када бисте сазнали да је неки ваш наводни пријатељ заправо варалица који нема у интересу вашу добробит? Шта бисте учинили уколико бисте открили да сте ненамерно на интернету дошли у контакт са сексуалним напасником? Контакт с демонима је далеко опаснији. Треба да учините све што можете да то прекинете. Шта конкретно можете учинити?

Када су у древном Ефесу неки људи сазнали шта Свето писмо научава о окултизму, схватили су да морају да униште своје књиге о магији иако су биле веома скупе. „Спалили [су] их пред свима“ (Дела апостолска 19:19, 20). Међу ствари повезане са спиритизмом и окултизмом данас не спадају само књиге, амајлије, плоче за призивање духова и слично већ и материјал у електронском облику. Одбаците све што би вас могло одвести у свет окултног.

Присетите се брачног пара који смо поменули у уводу. У тарот картама су видели да ће у њихову кућу доћи опасни људи и да не треба да их слушају нити да узму нешто од њих. Међутим, када су две Јеховине сведокиње по имену Кони и Гудрун дошле на њихова врата и рекле им да носе добру вест о Богу, Јоахим и Барбара су одлучили да их саслушају. Током разговора су се дотакли окултизма и спиритизма и њих две су им из Светог писма показале истину о томе. Наставили су да редовно разговарају на темељу Библије.

Убрзо су Јоахим и Барбара одлучили да прекину сваки контакт с демонима. Сведоци су им објаснили да се то духовима вероватно неће свидети. Заправо, њих двоје су имали врло тежак период и доживели су више застрашујућих демонских напада. Били су у страху сваке ноћи све док им пресељење у другу кућу није донело извесно олакшање. Током тог тешког периода, овај пар није заборавио речи из Филипљанима 4:13, где стоји: „Све могу уз помоћ онога који ми даје снагу.“ Јехова је благословио њихову одлучност и духови су их с временом оставили на миру. Данас Јоахим и Барбара радосно служе истинитом Богу Јехови.

Свето писмо подстиче све који желе Јеховин благослов: „Подложите се, дакле, Богу, а супротставите се Ђаволу, и побећи ће од вас. Приближите се Богу, и он ће се приближити вама“ (Јаковљева 4:7, 8). Уколико ви то желите, Јехова Бог ће вам радо помоћи да се ослободите демонског утицаја. Када се присете како су се решили окова окултизма, Јоахим и Барбара су још сигурнији у речи забележене у Псалму 121:2: „Помоћ је мени од Јехове.“

[Фусноте]

a Имена су промењена.

b Више детаља о стању мртвих може се наћи у књизи Шта Библија заиста научава?, у 6. поглављу под насловом „Где се налазе мртви?“; издали Јеховини сведоци.

[Истакнути текст на 21. страни]

Окултизам спречава људе да имају добар однос с Богом

[Истакнути текст на 22. страни]

„Приближите се Богу, и он ће се приближити вама.“ (ЈАКОВЉЕВА 4:8)