Пређи на садржај

Пређи на садржај

’Проповедаће се ова добра вест о краљевству‘

’Проповедаће се ова добра вест о краљевству‘

’Проповедаће се ова добра вест о краљевству‘

„Ова добра вест о краљевству проповедаће се по целом свету за сведочанство свим народима, и тада ће доћи крај.“ (МАТЕЈ 24:14)

Шта то значи? Јеванђелиста Лука је записао да је Исус ’ишао од града до града и од села до села, проповедајући и објављујући добру вест о Божјем краљевству‘ (Лука 8:1). Сам Исус је рекао: „Морам објавити добру вест о Божјем краљевству, јер сам ради тога послат“ (Лука 4:43). Послао је своје ученике да проповедају добру вест по градовима и селима и касније им заповедио: „Бићете ми сведоци [...] све до краја земље“ (Дела апостолска 1:8; Лука 10:1).

Да ли су се први хришћани држали тога? Исусови ученици нису оклевали да послушају његову заповест. „Сваки су дан у храму и од куће до куће без престанка поучавали и објављивали добру вест о Христу“ (Дела апостолска 5:42). Проповедање није било резервисано само за изабрану групу људи. Историчар Неандер запажа да је „Целз, први који је писао против хришћанства, исмевао то што су вунари, обућари, штављачи кожа, најнеписменији и најпростији људи били ревни проповедници јеванђеља“. Жан Бернарди је у својој књизи о првим вековима хришћанства написао следеће: „Требало је да [хришћани] иду и говоре свуда и свима. На путевима и у градовима, на трговима и у домовима. Без обзира на то да ли су их радо примали или не. [...] До крајева земље“ (Les Premiers Siècles de L’Église).

Ко данас одговара том опису? „Пропуст цркве да озбиљно схвати проповедање и поучавање један је од узрока данашњег општег недостатка занимања за духовне ствари“, написао је англикански свештеник Дејвид Вотсон. У својој књизи ¿Por qué se van los Católicos? Хосе Луис Перез Гвадалупе писао је о делатности евангелиста, адвентиста и других и запазио да „они не иду од куће до куће“. О Јеховиним сведоцима је написао: „Они систематски иду од куће до куће.“

У алманаху под називом Cato Supreme Court Review, 2001-2002 налази се следеће занимљиво и реалистично запажање Џонатана Терлија: „Спомените Јеховине сведоке и већина људи ће истог тренутка помислити на проповеднике који им долазе на врата у незгодно време. За Јеховине сведоке прозелитизам од врата до врата није само начин да шире своју веру већ представља суштину њихове вере.“

[Оквир на 9. страни]

Да ли их препознајете?

Ако узмете у обзир библијске изјаве о којима је било речи у овој серији чланака, шта бисте рекли, ко данас одговара опису правих хришћана? Премда има на десетине хиљада група и деноминација које тврде да су хришћанске, сетите се шта је Исус рекао својим следбеницима: „Неће свако ко ми говори: ’Господе, Господе‘, ући у небеско краљевство, него онај ко врши вољу мог Оца који је на небесима“ (Матеј 7:21). Ако препознате праве хришћане који врше вољу Оца и придружите им се, можете имати вечне благослове под Божјим Краљевством. Слободно се обратите Јеховиним сведоцима, од којих сте добили овај часопис, како бисте сазнали више о Божјем Краљевству и благословима које ће оно донети (Лука 4:43).