Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поучимо своју децу

„Држао се Јехове“

„Држао се Јехове“

ДА ЛИ ти је икада речено да се држиш некога? a Родитељи и наставници можда кажу деци да се држе доброг друштва. То значи да је важно кога ће изабрати за пријатеља. Сада ћемо да причамо о некоме за кога Библија каже да се ’држао Јехове‘, истинитог Бога. То је Језекија. Хајде да видимо шта можемо научити из његовог примера.

Језекија је имао несрећно детињство. Његов отац Ахаз, краљ Јуде, престао је да служи Јехови. Када је Језекија био дечак, Ахаз је предводио у обожавању лажних богова. Чак је дозволио да најмање један од његових синова — Језекијин рођени брат — буде убијен и принесен као жртва лажном богу!

Иако је Ахаз наставио да ради лоше ствари, Језекија је остао послушан Јехови. Да ли се слажеш да му је то било тешко?— Сигурно да јесте. Али Језекија није одустао. Хајде да сазнамо како је успео да се држи Јехове и како га можемо опонашати.

Језекија је знао за друге који су се држали Јехове. Један од њих је био Давид. Иако је Давид живео стотинама година раније, Језекија је могао о њему да чита у библијским књигама које су му биле доступне. „Ако ме и отац и мајка оставе“, писао је Давид, „Јехова ће ме прихватити.“

Да ли видиш шта је помогло Давиду да буде послушан Јехови?— Његова вера! Давид је био уверен да ће му Јехова помоћи ако га буде слушао. Нимало није сумњао у то. Давидов пример је много помогао Језекији да се држи Јехове и буде му послушан. Ако и ти то радиш, можеш бити сигуран да ће ти Јехова помоћи.

Међутим, шта ако твоја мама или твој тата не служи Јехови?— Бог каже да деца треба да слушају своје родитеље. Зато и ти треба да слушаш своје. Али, ако ти родитељ каже да урадиш нешто што се Богу не свиђа, можеш објаснити зашто не желиш то да урадиш. Не треба да лажеш, крадеш или радиш нешто за шта Бог каже да је погрешно, без обзира ко ти каже да то урадиш. Исправно је да слушаш Бога.

Постоје добри примери које можемо опонашати. Језекија је поред Давида имао и пример свог деде Јотама. Језекија је могао да сазна нешто о њему, као што и ми можемо данас ако читамо Библију. Да ли се можеш сетити још некога ко је добар пример за тебе?

Истина, у Библији се може читати о грешкама које су правили Језекија, Давид, Јотам и други несавршени људи. Али ти људи су волели Јехову, признали су своје грешке и трудили су се да раде оно што је добро. Не заборави да је само Божји Син Исус био савршен. Зато је добро да научимо више о њему и опонашамо његов пример.

a Уколико читате с дететом, црта треба да вас подсети да застанете и подстакнете дете да се изрази.