Пређи на садржај

Пређи на садржај

Ко је послао „звезду“ која је водила мудраце?

Ко је послао „звезду“ која је водила мудраце?

Питања читалаца

Ко је послао „звезду“ која је водила мудраце?

▪ Да ли сте некада видели приказе Христовог рођења са три краља, то јест мудраца, која стоје крај новорођенчета у јаслама? Прича каже да је Бог користио звезду да их доведе до штале у Витлејему. У многим земљама, деца чак знају њихова имена — Мелкиор, Гашпар и Балтазар. Међутим, да ли је та позната прича у складу с оним што заправо пише у Библији? Није, зато што у тој причи има доста нетачних детаља.

Као прво, ко су били ти људи? Према изворном грчком тексту, Библија за њих не каже ни да су краљеви ни да су мудраци. Били су маги, или астролози. По свему судећи, бавили су се паганском вештином гатања на основу положаја звезда. У Библији није записано ни колико је било ових посетилаца ни која су њихова имена.

Као друго, када су ти људи дошли у посету? То није било када је Исус као беба био у јаслама. Како то знамо? Јеванђелиста Матеј каже: „Ушли су у кућу и видели дете с Маријом, његовом мајком“ (Матеј 2:11). Запазите да се овде каже да је Исус „дете“ а не новорођенче. Марија и Јосиф нису више боравили у штали. Тада су већ живели у кући.

Као треће, ко је послао „звезду“ која је водила астрологе? Верске вође углавном говоре да је то био Бог. Да ли је то тачно? Сетите се да „звезда“ није директно водила астрологе у Витлејем. Најпре их је одвела до краља Ирода у Јерусалим. Они су том љубоморном и моћном убици рекли за Исуса и чак му дали разлог да мрзи дете рекавши да ће оно постати „краљ јудејски“ (Матеј 2:2). Лукави Ирод им је рекао да му јаве где се тачно налази дете, тврдећи да и он жели да му искаже част. „Звезда“ је потом одвела астрологе до Јосифа и Марије. Тако су они могли да угрозе живот малом Исусу да Бог није интервенисао. На срећу, он се умешао. Ирода је обузео велики бес јер се астролози нису вратили код њега и зато је наредио да се у Витлејему и околини побију сва мушка деца до две године (Матеј 2:16).

Јехова је касније за Исуса рекао да је ’његов Син, вољени, који је по његовој вољи‘ (Матеј 3:17). Размислите о следећем: Да ли би он као брижан, праведан Отац послао паганске астрологе који су се бавили окултном вештином забрањеном у његовом Закону? (Поновљени закони 18:10). Да ли би користио звезду да их води до најопаснијег и најмоћнијег убице у земљи, са вешћу која ће сасвим сигурно разљутити љубоморног Ирода? Да ли би потом помоћу те звезде и астролога̂ открио место где његов беспомоћни син лежи?

Замислимо ситуацију: Војни заповедник шаље свог најбољег војника у опасну мисију на противничкој територији. Да ли би непријатељу открио где може да га пронађе? Наравно да не би! Слично томе, Јехова је послао свог Сина у овај опасан свет. Да ли би злом краљу Ироду открио место где се налази његов Син као незаштићено дете? Никако!

Ко је, онда, послао звезду или нешто налик звезди? Коме је највише стало до тога да Исус умре уместо да одрасте и испуни своју мисију на земљи? Ко настоји да заведе људе и шири лажи, насиље и убиства? Управо је Исус разоткрио да је Сатана Ђаво тај „лажов и отац лажи“ и „убица људи од када се побунио“ (Јован 8:44).