Пређи на садржај

Пређи на садржај

Упознајмо Божју Реч

Зашто треба да користимо Божје име?

Зашто треба да користимо Божје име?

У овом чланку се износе питања о којима сте можда размишљали и наводи се где можете пронаћи одговоре у својој Библији. Јеховиним сведоцима ће бити драго да заједно с вама размотре та питања.

1. Зашто Бог има име?

Сигурно више волите да вас ословљавају личним именом него са „господине“ или „госпођо“. По имену се разликујемо од других. Исто тако, на Бога се указује титулама као што су „Суверени Господ“, „Бог Свемоћни“ и „Величанствени Створитељ“ (Постанак 15:2; 17:1; Проповедник 12:1). Али он је такође себи дао име, што нама помаже да развијемо близак однос с њим. На српском Божје лично име гласи Јехова или Јахве. (Прочитајте Исаију 42:8.)

Иако су многи преводиоци Библије заменили Божје име изразима „Бог“ и „Господ“, то име се у изворним хебрејским рукописима појављује скоро 7 000 пута. Очигледно је да Бог жели да се његово име зна. (Прочитајте Исаију 12:4.)

2. Зашто је важно да знамо Божје име?

Није довољно само знати како гласи Божје име. Познавати Божје име заправо значи имати присан однос са Богом. Име Јехова значи „Он проузрокује да постане“. То је гаранција да Бог може урадити шта год је потребно да би испунио своју намеру. Дакле, знати Божје име значи веровати да ће он испунити своја обећања (Псалам 9:10). Људе који знају и користе Јеховино име вера подстиче да се уздају у њега и да им он буде на првом месту у животу. Јехова Бог ће заштитити такве људе. (Прочитајте Псалам 91:14.)

3. Зашто Бог жели да се његово име обзнани?

Бог жели да људи познају његово име зато што је то за њихово добро. На тај начин имају прилику да буду његови пријатељи и да се надају вечном животу. Сасвим је разумљиво што Јехова жели да обзнањујемо његово име. (Прочитајте Јована 17:3 и Римљанима 10:13, 14.)

Исус је обзнањивао Божје име док је људима говорио о Божјим поступцима, законима и обећањима. Исусови следбеници данас настављају да обзнањују Божје име по целом свету. Уједињени су као „народ за [Божје] име“. (Прочитајте Дела апостолска 15:14 и Јована 17:26.)

4. Како ће Бог прославити своје име?

Јехова Бог жели да прослави своје име зато што је оно оклеветано. На пример, неки кажу да он није створио живот и да људи не треба да га слушају. Други кажу да му није стало до нас и да је одговоран за патњу. Тиме наносе срамоту Божјем имену. Али то неће трајати довека. Бог ће уништити све који показују такво непоштовање према његовом имену. (Прочитајте Псалам 83:17, 18.)

Јехова ће прославити своје име када његово Краљевство оконча све људске власти и човечанству врати мир и безбедност (Данило 2:44). Ускоро ће сви морати да знају да је Јехова прави Бог. (Прочитајте Језекиља 36:23 и Матеја 6:9.)

Шта ви можете учинити? Приближите се Богу тако што ћете проучавати његову Реч и бити у друштву оних који га воле. Када Јехова прослави своје име, сетиће се својих верних слугу (Малахија 3:16).

Више информација може се наћи у 1. поглављу књиге Шта Библија заиста научава?, коју су издали Јеховини сведоци.

[Слика на 16. страни]

Божје име у једном древном хебрејском рукопису