Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли неко слуша?

Да ли неко слуша?

Да ли неко слуша?

„Нисам била сигурна да постоји Бог. Па ипак, понекад сам се молила. Нисам знала да ли неко слуша, али морам признати да сам се надала да тамо горе постоји неко. Била сам несрећна и мој живот није имао смисао. Плашила сам се да верујем у Бога јер сам мислила да је то само за оне који су слаби.“ (ПАТРИША, a ИРСКА)

ДА ЛИ сте се некада осећали попут Патрише? Да ли се молите иако нисте сигурни да Бог постоји? Ако је тако, свакако нисте једини. Осмотрите следеће чињенице.

◼ Према једној анкети у којој је учествовало 2 200 Британаца, само 22 посто њих верује да је Бог особа која је створила свет и слуша наше молитве. Међутим, 55 посто испитаника се барем некад моли.

◼ Истраживање које је обухватало 10 000 људи са четири континента показало је да скоро 30 посто испитаника који су се изјаснили као атеисти упућује молитве.

Због чега сумњају?

Алан из Енглеске каже: „Обично сам говорио да не верујем у Бога јер сам мислио да је религија измишљена како би се манипулисало људима и згртало богатство. Такође сам мислио да не би било толико неправде када би Бог постојао. Па ипак, понекад бих се у тишини обраћао ’некоме‘. Питао сам се: ’Која је сврха живота?‘“

Свако ко се тако осећа има своје разлоге због којих сумња у то да постоји неко ко чује наше молитве. У многим случајевима се те сумње потхрањују питањима која су остала без одговора. На пример:

◼ Да ли постоји Створитељ?

◼ Зашто религија тако често подстиче на зло?

◼ Зашто Бог допушта патњу?

Ако бисте сазнали одговоре на ова питања, да ли бисте се молили с више поуздања?

[Фуснота]

a Нека имена у овој серији чланака су промењена.