Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли сте знали?

Да ли сте знали?

Да ли сте знали?

Зашто су људи у библијска времена користили битумен као малтер?

Говорећи о изградњи вавилонске куле, Библија каже да су „цигле служиле као камен, а земљана смола као малтер“ (Постанак 11:3).

Земљана смола, то јест битумен, налази се у природи. То је нуспроизвод при настанку нафте и има га доста на подручју Месопотамије, где извире из земље и затим се стврдњава. Његово везивно својство је запажено још у библијска времена. Према једном делу, битумен је био „погодан за грађевине од печене цигле“.

У часопису Archaeology говори се о једној недавној посети рушевинама зигурата у древном граду Уру у Месопотамији. „Битуменски малтер — један од првих плодова пространих нафтних поља јужног Ирака — још увек се може видети између печених цигала“, каже аутор чланка. „Лепљива црна материја, која је данас узрок нестабилности и сукоба на том подручју, некада је дословно спајала тамошње људе. Захваљујући томе што је битумен коришћен за малтерисање грађевина и градњу путева, крхке сумерске цигле од блата биле су непромочиве и хиљадама година су одолевале зубу времена.“

Какав папир се користио у библијска времена?

То питање се намеће због онога што је записао библијски писац Јован: „Иако имам много тога да вам пишем, не желим то да учиним мастилом на папиру“ (2. Јованова 12).

Грчка реч хартес, која је овде преведена као „папир“, односи се на папир који се добијао од папируса. У једном делу се описује техника којом се од стабљике ове мочварне биљке правио материјал за писање. Тамо стоји: „Са стабљика дугих и до три метра најпре је уклоњена кора а затим су сечене на траке које су се унакрсно слагале. Једна трака постављала се тако да влакна иду усправно, а друга тако да иду положено. Наслагани слојеви су се затим пресовали дрвеним маљем и на крају глачали.“

Археолози су у Египту и на обалама Мртвог мора пронашли пуно древних записа на папирусу. Неки библијски рукописи на папирусу који су пронађени у тим областима потичу из Исусовог времена или чак од раније. Могуће је да су на том материјалу првобитно написане неке библијске књиге, као што су посланице апостола̂.

[Извори слика на 11. страни]

Spectrumphotofile/ photographersdirect.com

© FLPA/David Hosking/age fotostock