Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како духовна бића утичу на наш живот?

Како духовна бића утичу на наш живот?

Упознајмо Божју Реч

Како духовна бића утичу на наш живот?

У овом чланку се износе питања о којима сте можда размишљали и наводи се где можете пронаћи одговоре у својој Библији. Јеховиним сведоцима ће бити драго да заједно с вама размотре та питања.

1. Ко су анђели?

Анђели су духовна бића која живе на небу. Они су виши животни облик од људи. Истинити Бог, који је и сам духовно биће, створио је анђеле пре него што је створио земљу (Јов 38:4, 7; Матеј 18:10). Јехова око себе има милионе верних анђела. (Прочитајте Псалам 103:20, 21 и Данила 7:9, 10.)

2. Да ли анђели помажу људима?

Анђели су помогли праведном човеку по имену Лот. Он је живео у граду који је Бог одлучио да уништи због искварености његових становника. Два анђела су упозорила Лота и његову породицу да треба да побегну. Било је оних који нису озбиљно схватили то упозорење већ су га игнорисали. Али Лот и његове ћерке су преживели зато што су послушали упозорење које је Бог послао преко анђела̂. (Прочитајте Постанак 19:1, 13-17, 26.)

Из Библије сазнајемо да анђели данас помажу људима тако што усмеравају оне који верно проповедају добру вест о Божјем Краљевству (Матеј 24:14). Та добра вест садржи и једно упозорење. Оно је врло озбиљно, као што је било и у Лотово време. Бог то упозорење упућује преко својих анђела. (Прочитајте Откривење 1:1; 14:6, 7.)

Када се суочавамо с проблемима, Бог нас може ојачати преко анђела. И Исуса је ојачао један анђео. (Прочитајте Луку 22:41-43.)

Бог ће ускоро имати још један задатак за анђеле — да униште зле људе који проузрокују патњу. То ће бити право олакшање за човечанство. (Прочитајте 2. Солуњанима 1:6-8.)

3. Како демони утичу на нас?

Као што на земљи има много људи који су лоши и непослушни Богу, тако и на небу има много анђела који су престали да му служе (2. Петрова 2:4). Непослушни анђели су названи демони. Први који се побунио је Сатана Ђаво. Он и његови демони заводе све људе. (Прочитајте Откривење 12:9.)

Да би утицао на људе и одвратио их од Бога, Сатана користи искварени трговачки систем, људске власти и криву религију. Зато се може рећи да је он одговоран за неправду, насиље и патњу у целом свету. (Прочитајте 1. Јованову 5:19.)

4. Како демони заводе људе?

Сатана је многе људе преварио учењем да мртви постају духови који могу да комуницирају с њима. С друге стране, Библија каже да мртви не могу ништа да раде (Проповедник 9:5). Али демони често варају људе тако што опонашају глас њима драгих особа које су умрле (Исаија 8:19). Да би завели друге, демони користе методе као што су призивање духова, врачање, прорицање будућности и астрологија. Божја Реч нас упозорава да избегавамо такве поступке. Зато треба да се решимо свега што је повезано са демонима и окултизмом. (Прочитајте Поновљене законе 18:10, 11 и Дела апостолска 19:19.)

Ако волимо Јехову, не треба да живимо у страху од демона. Када проучавамо Божју Реч и живимо у складу с њом, супротстављамо се Ђаволу и приближавамо се Богу. Јехова је много моћнији од демона. Његови верни анђели могу нас ојачати онда када нам је то потребно. (Прочитајте Псалам 34:7 и Јаковљеву 4:7, 8.)

Више информација може се наћи у 10. поглављу књиге Шта Библија заиста научава?, коју су издали Јеховини сведоци.