Пређи на садржај

Пређи на садржај

Ко слуша наше молитве?

Ко слуша наше молитве?

Ко слуша наше молитве?

АКО постоји неко ко слуша наше молитве, онда то мора бити Створитељ. Ко би други, осим онога ко је створио људски мозак, могао читати наше мисли? Ко би могао услишити молитве и пружити људима помоћ која им је потребна? Али можда се питате: ’Да ли је разумно веровати у Створитеља?‘

Многи мисле да човек мора негирати открића савремене науке да би веровао у Створитеља. Али претпоставка да је вера у Бога неспојива с науком једноставно није тачна. Размислите о следећем.

◼ У Сједињеним Државама је недавно спроведено истраживање које је обухватало 1 646 професора природних наука са 21 престижног универзитета. Резултати су показали да се само трећина њих определила за изјаву: „Не верујем у Бога.“

Чињеница је да доста научника верује да постоји Бог.

Доказ о постојању Створитеља

Да ли морамо слепо веровати да постоји Бог? Наравно да не. Идеја да вера подразумева веровање без доказа није тачна. Библија каже да је вера очигледан „доказ онога што је стварно, премда се не види“ (Јеврејима 11:1). Према преводу др Лује Бакотића, у овом стиху се каже да је вера „уверење о стварима које не видимо“. На пример, не можете видети радио-таласе али ваш мобилни телефон је јасан доказ да они постоје и да преносе звук. Слично томе, иако не можемо видети Бога, можемо видети доказе који нас уверавају да он постоји.

Где можемо пронаћи доказе у прилог Божјем постојању? Треба само да се осврнемо око себе. Библија каже: „Сваки дом је неко саградио, а онај ко је све саградио јесте Бог“ (Јеврејима 3:4). Да ли вам то звучи логично? Можда сте размишљали о савршеном складу свемира, пореклу живота и људском мозгу, најкомплекснијој структури на свету, и дошли до закључка да мора постојати неко ко је већи од човека. a

Међутим, из природе можемо учити о Богу само до одређене границе. Посматрање доказа о постојању Бога у ономе што је створено налик је ослушкивању корака који се чују иза затворених врата. Знате да неко долази, али ко је то? Да бисте то сазнали, морате отворити врата. Нешто слично треба да учинимо да бисмо открили ко стоји иза свега што је створено.

Свето писмо је попут врата која воде до знања о Богу. Када их отворите и размотрите нека од детаљних пророчанстава која су се испунила, пронаћи ћете доказе да Бог постоји. b Штавише, запис о Божјем поступању с људима открива и личност онога који слуша наше молитве.

Шта знамо о Богу који слуша наше молитве?

Свето писмо, то јест Библија, открива да је Бог стварна особа коју можемо упознати. Само стварна особа може слушати и разумети. Утешне су следеће речи: „Ти си онај који слуша молитве, к теби сваки човек прилази“ (Псалам 65:2). Бог чује оне који му се с вером обраћају у молитви. Он има своје име. Библија каже: „Јехова је далеко од злих, а молитву праведних слуша“ (Пословице 15:29).

Јехова има осећања. Он је „Бог љубави“ и назван је ’срећним Богом‘ (2. Коринћанима 13:11; 1. Тимотеју 1:11). Говорећи о томе како се он осећао у време када је зло завладало целим светом, Библија каже: „Осетио је бол у срцу“ (Постанак 6:5, 6). Бог не искушава људе тако што им наноси патњу. У Светом писму се каже: „Далеко је од истинитог Бога да зло чини“ (Јов 34:10). Међутим, можда се питате: ’Ако је Бог свемоћни Створитељ, зашто и даље допушта патњу?‘

Јехова је открио нешто о себи тиме што је човеку подарио слободну вољу. Зар нам није драго што имамо слободу да изаберемо како ћемо живети? Нажалост, многи погрешно користе ту слободу и наносе патњу себи и другима. Зато се поставља питање о ком вреди дубоко размишљати: Како ће Бог уклонити патњу а да човеку не одузме слободу? О том питању ће бити речи у наредном чланку.

[Фусноте]

a Више доказа о Божјем постојању може се наћи у брошури Порекло живота — пет питања која заслужују одговор и у књизи Постоји ли Створитељ којем је стало до тебе?; издали Јеховини сведоци.

b Јеховини сведоци су издали брошуру Књига за све људе и књигу Библија — Реч Божја или човечија? у којима можете пронаћи доказе да је Свето писмо надахнуто од Бога.

[Оквир на 5. страни]

Да ли је религија узрок ваших сумњи?

Нажалост, религија наводи многе да сумњају у то да постоји саосећајан Бог који слуша наше молитве. Умешаност религије у рат и тероризам, као и толерисање злостављања деце, навела је чак и оне који се иначе моле да кажу: „Не верујем у Бога.“

Зашто религија често подстиче на зло? Једноставно речено, зато што зли људи чине лоше ствари у име религије. Библија је прорекла да ће хришћанство доспети у руке оних који имају зле намере. Апостол Павле је рекао хришћанским надгледницима: „Између вас самих дићи ће се људи који ће износити искривљена учења да би одвукли ученике за собом“ (Дела апостолска 20:29, 30).

Богу је одвратна крива религија. Штавише, у Божјој Речи се за криву религију каже да је одговорна за „крв [...] свих који су побијени на земљи“ (Откривење 18:24). Бог је сматра кривом за крв пошто не поучава људе о њему, истинитом Богу чија је главна особина љубав (1. Јованова 4:8).

Бог који слуша молитве саосећа са жртвама окрутних религија. Ускоро ће га љубав према човечанству покренути да посредством Исуса суди свим верским лицемерима. Исус је рекао: „Многи ће ми рећи у онај дан: ’Господе, Господе, зар нисмо пророковали у твоје име?‘ [...] Тада ћу им рећи: Никад вас нисам познавао! Одлазите од мене, ви који чините безакоње“ (Матеј 7:22, 23).