Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јехова мрзи неправду

Јехова мрзи неправду

Приближимо се Богу

Јехова мрзи неправду

„ЧОВЕК влада над човеком на несрећу његову“ (Проповедник 8:9). Ове речи, забележене пре око 3 000 година, добро описују свет у ком живимо. Без обзира на то ко су или где живе, људи су склони томе да злоупотребљавају моћ. Жртве су најчешће незаштићени и они у неповољном положају. Шта Јехова мисли о тој неправди? Одговор налазимо у Језекиљу 22:6, 7, 31(Прочитајте.)

У Закону који је дао Израелу, Јехова је јасно рекао да они који имају ауторитет никада не смеју да га злоупотребљавају, већ морају бити добри и обзирни према незнатнима и сиромашнима. Једино ће тада Јехова благословити народ (Поновљени закони 27:19; 28:15, 45). Међутим, у Језекиљево време су поглавари у Јерусалиму и Јуди на ужасне начине користили своју моћ. Шта се догађало?

Поглавари су у ’својој руци имали моћ да крв пролију‘ (стих 6). Један други превод каже: „Кнезови Израелови улажу силу своју да крв пролију.“ Како ће се задовољити правда када вође, које би требало да се држе закона и буду узор другима, злоупотребљавају своју власт и носе кривицу за недужне животе?

У наставку Језекиљ по свему судећи не оптужује само вође већ и друге који су попут њих били непослушни Јеховином Закону. „Људи презиру и оца и мајку“, рекао је Језекиљ (стих 7). Они који су ниподаштавали ауторитет родитеља поткопавали су сам темељ друштва — породицу (Излазак 20:12).

Искварени људи су искоришћавали оне који су били угрожени. Кад год би прекршили неку заповест, показивали су непоштовање према Божјем Закону који се заснивао на љубави. Примера ради, Закон је налагао да Израелци буду посебно обзирни према припадницима других народа који су живели међу њима (Излазак 22:21; 23:9; Левитска 19:33, 34). Али они су ’закидали странце‘ (стих 7).

Неки су малтретирали оне који су били незаштићени — „сирочад и удовице“ (стих 7). Јехова је нарочито осетљив на потребе оних којима је умро родитељ или супружник. Обећао је да ће се он сам осветити онима који чине зло беспомоћном детету или удовици (Излазак 22:22-24).

На овај или онај начин, Израелци у Језекиљево доба су прекршили Божји Закон и погазили дух тог Закона, који је био прожет љубављу. Шта ће Јехова урадити? „Зато ћу на њих излити своју осуду“, рекао је (стих 31). У складу с тим речима, 607. пре н. е. дозволио је да Вавилонци униште Јерусалим и одведу народ у заробљеништво.

Из Језекиљевих речи учимо две ствари о Јехови. Као прво, он мрзи неправду. Као друго, саосећа са недужним жртвама. Бог се није променио (Малахија 3:6). Он обећава да ће ускоро уклонити неправду и оне који су одговорни за њу (Пословице 2:21, 22). Зашто не бисте сазнали више о Богу који „правду воли“ и о томе како му се можете приближити? (Псалам 37:28).

ПРЕДЛОГ ЗА ЧИТАЊЕ БИБЛИЈЕ У АВГУСТУ:

Језекиљ 21–38

[Истакнути текст на 27. страни]

Јехова је јасно рекао да они који имају ауторитет никада не смеју да га злоупотребљавају