Пређи на садржај

Пређи на садржај

Борци за истину

Борци за истину

132. разред школе Галад

Борци за истину

ДЕСЕТИ март 2012. био је посебан дан у образовном центру Јеховиних сведока у Патерсону. Хиљаде лепо одевених посетилаца, од којих су неки дошли из других земаља, присуствовали су свечаној додели диплома 132. разреду Библијске школе Галад. Многи су програм слушали у Патерсону, док су остали гледали пренос на другим локацијама. Било је укупно 9 042 присутних.

Публика је била у великом ишчекивању. За разлику од ранијих разреда мисионарске школе, сви који су сада дипломирали већ неко време су у специјалној пуновременој служби — било да служе у Бетелу, као специјални пионири, у путујућој служби или као мисионари — а никада нису похађали школу Галад. Шта ће бити речено овим искусним студентима?

Присутни су то убрзо сазнали. Герит Лош, члан Водећег тела Јеховиних сведока, био је председавајући програма и изнео је уводни говор. Поставио је занимљиво питање: „Да ли си борац?“ Објаснио је да су хришћани борци за истину тако што храбро заступају сва хришћанска учења. Бити борац за истину не значи само поучавати људе истини већ и помагати им да је заволе.

„Како знамо да је ово истина?“, питао је брат Лош. Истакао је да доказ не лежи у томе колико је људи прихвата. Иако данас има на милионе оних који су прихватили праву религију, на Педесетницу 33. године их није било тако много. Навео је пет доказа да је ово права религија: (1) живимо по Исусовим учењима, (2) имамо љубав међу собом, (3) држимо се Божјих високих моралних мерила, (4) неутрални смо у светским споровима и (5) носимо Божје име.

„Остани послушан и следи смернице“

Код присутних се пробудила знатижеља када су видели Џефрија Џексона из Водећег тела како прилази пулту носећи кофер! Наслов његовог говора био је „Остани послушан и следи смернице“ и темељио се на Исаији 50:5, где се пророчански говори о послушности Исуса Христа. Тамо стоји: „Ја се нисам бунио. Нисам се окренуо на другу страну.“

Брат Џексон је подстакао студенте да брзо препознају смернице које им Јехова пружа путем свог светог духа, Библије и организације. У поређењу о талантима, забележеном у Матеју 25:14-30, сви робови су у неком смислу добили једнако, пошто је свако добио према својим способностима. Од њих се очекивало да дају све од себе. Два роба су на крају похваљена и названа ’добрим и верним‘. Верност се не процењује само на основу постигнутих резултата већ на основу послушности и спремности да се следе смернице.

Трећи роб је назван ’злим, лењим и бескорисним‘. У чему је био проблем? Он је закопао талант који је добио. Талант није био новчић већ мера за тежину која је одговарала вредности 6 000 денара и тежио је око 20 килограма. Толико износи дозвољена тежина кофера на међународним летовима. Потребан је труд да би се закопало нешто величине таквог кофера. Према томе, роб јесте урадио нешто — закопао је талант — али то није било оно што се тражило од њега. Слично томе, мисионар може бити заузет — али чиме? Детаљним извештавањем о новостима, претраживањем интернета, дружењем или обављањем неког посла? Можда би био потпуно исцрпљен на крају дана, али он није радио оно што се тражило од њега. Брат Џексон је закључио речима: „Увек следите смернице!“

„Чувајте се сумњи“

Тако је гласио наслов говора који је одржао Ентони Морис из Водећег тела. „У Библији се вера никада не доводи у везу са сумњом“, рекао је он. „Вера искључује сумњу.“ Сатана је успео да посеје семе сумње у ум савршене жене, Еве, па то може и код нас. „Храните своју веру и сумње ће умрети од глади“, рекао је брат Морис. Скренуо је пажњу на догађај када је Петар ’ходао по води‘, а онда „видео колико је ветар јак“, уплашио се и почео да тоне. Исус га је ухватио за руку и упитао: „Зашто си посумњао?“ (Матеј 14:29-31). „Док као мисионари будете веома активни у служби, други ће вас можда задивљено гледати као да ходате по води, али немојте посумњати када почне олуја.“

Брат Морис је надаље рекао да премда није лако пролазити кроз бурна времена, ветрови се на крају морају стишати. Говорећи о тешким временима, подстакао је студенте да размисле о томе шта су Павле и Сила радили у затвору у Филипима. У Делима апостолским 16:25 стоји: „Око поноћи, Павле и Сила су се молили и песмом хвалили Бога, а затвореници су их слушали.“ Запазимо овај детаљ: Они се нису само молили већ су и певали, и то толико гласно да су их и други затвореници чули. Брат Морис је прокоментарисао да већина нас нема школован глас, али нико не треба да се стиди да пева, посебно када је у тешкој ситуацији. На крају је прочитао речи песме „Истрајмо до краја“, која се налази под редним бројем 135 у песмарици Певајмо у част Јехови.

Још неки охрабрујући говори

„Да ли би волео да видиш много добрих дана?“ То је био говор који је одржао Роберт Лусиони из Одељења за набавку. Наслов се темељио на речима краља Давида које су забележене у Псалму 34:12. Брат Лусиони је говорио о томе како се изборити с тешким тренуцима и при том задржати добар однос с Јеховом. Много се може научити из догађаја забележених у 30. поглављу 1. Самуилове. Док су Давид и његови људи са својим породицама бежали од краља Саула, живели су као изгнаници у Сиклагу. Када су њихове жене и децу заробили Амаличани, људи су окривили Давида и хтели су да га каменују. Како је Давид реаговао? Није се обесхрабрио. У Библији пише да га је „ојачао Јехова, његов Бог“ (1. Самуилова 30:6). Тражио је вођство од Јехове, поступао у складу с њим и избавио заробљене. Говорник је уверио студенте да уколико имају слично поуздање у Јехову и буду му послушни, видеће много добрих дана. Биће срећни док обављају драгоцену службу која им је поверена.

„Усмери поглед на оно што долази после ноћне страже“ био је наслов говора који је изнео Мајкл Бернет, један од инструктора у школи Галад. Израелци су ноћ од заласка до изласка сунца делили на три страже од по четири сата. За време последње страже, од два до шест ујутро, било је најхладније, најмрачније и најтеже остати будан. Псалмиста је ум заокупио Јеховиним речима како би издржао последњу ноћну стражу и не би утонуо у сан (Псалам 119:148). „Морате остати будни“, рекао је брат Бернет студентима. „Понекад ће се појавити мрачни дани пуни обесхрабрења и осетићете колико је овај свет хладан и окрутан. Морате унапред да разрадите тактику како да се изборите с тим.“ Затим их је подсетио на то да треба да се одлучно посвете проучавању дубоких библијских тема како би остали духовно будни. Брат Бернет је то сликовито објаснио: „Ви се сваког дана молите Јехови јер желите да вам он буде пријатељ. Зато му, као свом пријатељу, дозволите да вам сваког дана говори преко страница Библије. Пошто је ноћ поодмакла размишљајте о томе како ћете користити дане који долазе. Тако ћете усмерити поглед на оно што долази после ноћне страже.“

„Обучени за свој задатак“ била је тема говора на темељу 1. Петрове 5:10. Изнео га је Марк Нумар, још један инструктор у школи Галад. Он је питао студенте: „Пошто сте ви искусне Божје слуге, зашто сте позвани у овај образовни центар?“ Одговор је гласио: „Зато што сте стручњаци у ономе што радите. Многи стручњаци узимају слободне дане како би ишли на обуку и усавршавање. Током протеклих пет месеци, Јехова вас је ’учврстио‘ и ’ојачао‘ док сте темељно проучавали његову Реч и упознавали његову организацију. Захваљујући томе спремни сте да носите велике одговорности које вас очекују. Греде које су чврсте не криве се, не извијају нити пуцају под притиском. Слично томе, резултати обуке ће бити очигледни док будете сарађивали са својом браћом и сестрама. Да ли ћете се под притиском удаљити од Божјих мерила или ћете се чврсто држати онога што сте научили из Божје Речи? Када је нешто снажно, може издржати терет. Снага једне греде лежи у чврсто испреплетеним влакнима. Ваша снага зависи од ваше симболичне унутрашње грађе. Јехова вас је позвао овде да би вас ојачао и учинио поузданим особама за задатак који вас очекује. Бог је учинио свој део. Молимо се за вас, да и ви учините свој део и дозволите ’Величанственом Учитељу‘ да доврши ваше обучавање.“

Искуства и интервјуи

На свечаној додели диплома, увек је лепо слушати студенте док причају своја искуства. Тако је било и овај пут. Они су и одглумили неке недавне догађаје из службе проповедања. Примера ради, један брачни пар из Француске је шест сати чекао на аеродрому на путу до школе Галад. Тамо су у ресторану на енглеском започели разговор са два човека који су такође чекали лет. Када је један од њих рекао да је из Малавија, почели су да говоре на језику чичева. Он се изненадио и упитао их одакле знају његов језик. Објаснили су му да су били мисионари у Малавију. Онда је други човек рекао да је он из Камеруна, након чега су на његово изненађење прешли на француски језик. Обојица су имала лепо мишљење о Јеховиним сведоцима па су мисионари искористили прилику да им сведоче.

Николас Аладис из Службе за сарадњу с преводиоцима интервјуисао је два брачна пара мисионара. Један пар се преселио из Аустралије да би служио у ратом разореном Источном Тимору, а други пар из Кореје у Хонгконг. И једни и други једва чекају да се врате на своје доделе и примене оно што су научили у школи.

Након уручивања диплома, један студент је у име целог разреда прочитао писмо захвалности за обуку. Затим је брат Лош у закључном говору употребио неке упечатљиве стилске фигуре, упоредивши истину са прелепом дугом, оазом у пустињи и сидром у олујном мору. „Прави је благослов знати истину“, рекао је. „Будите борци за истину и помозите и другима да то буду.“

[Табела/Мапа на 31. страни]

СТАТИСТИЧКИ ПОДАЦИ О РАЗРЕДУ

12 заступљених земаља

36 просечна старост

20 просек година у истини

15 просек година у пуновременој служби

[Мапе]

(За комплетан текст, види публикацију)

Мисионари су послати у земље приказане на карти

ЗЕМЉЕ У КОЈЕ СУ ПОСЛАТИ

БЕЛИЗЕ

БЕНИН

КАМБОЏА

КАМЕРУН

КАПВЕРДСКА ОСТРВА

ОБАЛА СЛОНОВАЧЕ

ДОМИНИКАНСКА РЕПУБЛИКА

ИСТОЧНИ ТИМОР

ЕКВАДОР

ГАБОН

ГРУЗИЈА

ГВИНЕЈА

ХОНГКОНГ

ЛИБЕРИЈА

МАДАГАСКАР

МАЛАВИ

ПЕРУ

САМОА

САО ТОМЕ И ПРИНСИПЕ

СЈЕДИЊЕНЕ АМЕРИЧКЕ ДРЖАВЕ

ЗИМБАБВЕ

[Слика на 31. страни]

132. разред Библијске школе Галад

Редови су нумерисани од првог ка задњем, а имена за сваки ред наведена су слева надесно.

(1) Iap R.; Iap J.; Ng T.; Ng P.; Laurino F.; Laurino B.; Won S.; Won S.

(2) Morales N.; Morales M.; Zanutto J.; Zanutto M.; Rumph I.; Rumph J.; Germain D.; Germain N.

(3) Atchadé Y.; Atchadé Y.; Thomas C.; Thomas E.; Estigène C.; Estigène P.

(4) Ehrman D.; Ehrman A.; Bray J.; Bray A.; Amorim M.; Amorim D.; Seo Y.; Seo Y.

(5) Simon J.; Simon C.; Seale C.; Seale D.; Erickson J.; Erickson R.

(6) McCluskey D.; McCluskey T.; Brown A.; Brown V.; Mariano D.; Mariano C.; Loyola Y.; Loyola C.

(7) Rutgers P.; Rutgers N.; Foucault P.; Foucault C.; Wunjah J.; Wunjah E.