Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли Бог заиста забрањује коришћење дувана?

Да ли Бог заиста забрањује коришћење дувана?

Питања читалаца

Да ли Бог заиста забрањује коришћење дувана?

▪ Искрена особа би могла поставити такво питање, пошто ниједан закон у Библији не спомиње конкретно дуванске производе. Да ли то значи да је тешко сазнати Божје гледиште о томе? Наравно да не.

Библија каже: „Све је Писмо надахнуто од Бога“ (2. Тимотеју 3:16). У тој књизи могу се наћи јасна начела и изјаве које показују како Бог жели да се опходимо према свом здрављу. Хајде да најпре осмотримо шта су стручњаци открили о утицају дувана на здравље. Потом ћемо видети да ли су библијска начела у складу с тим сазнањима.

Дуван је штетан по здравље и један је од водећих узрока смрти који се може спречити. Дуван се може окривити за сваки пети смртни случај у Сједињеним Државама. У Србији сваке године умре око 16 000 људи услед болести повезаних са коришћењем дувана.

Пушачи угрожавају туђе здравље. Ни најмања изложеност дуванском диму није безопасна. Непушачи који удишу дувански дим су за 30 посто у већој опасности од рака плућа и срчаних обољења. У скорије време, доктори су открили нову опасност коју су назвали „пушење из треће руке“. У питању су хемијске честице које се задржавају на одећи, теписима и другим површинама дуго након што дим нестане. Ти токсини нарочито шкоде здрављу деце и могу оштетити њихову способност учења.

Дуван ствара зависност. Пушач постаје роб своје штетне навике. Штавише, стручњаци сматрају да је једна од најтежих зависности управо зависност од никотина, главног састојка дувана.

Да ли су библијска начела у складу с тим чињеницама? Обратимо пажњу на нека од њих:

Бог жели да поштујемо живот. У Закону који је дао израелском народу, Бог је указао на то да они који желе да му угоде морају поштовати људски живот (Поновљени закони 5:17). Израелци су на својим крововима морали да направе ограду. Зашто? Зато што су на равном крову често боравили с породицом и пријатељима. Ограда је била заштита како нико не би пао и тако се повредио или страдао (Поновљени закони 22:8). Надаље, морали су да пазе да њихове животиње не повреде некога (Излазак 21:28, 29). Особа која користи дуван крши начела која стоје иза тих законских одредби. Она свесно нарушава своје здравље. Поред тога, пушењем угрожава здравље других.

Бог жели да волимо њега и своје ближње. Исус Христ је рекао да његови следбеници треба да се држе две највеће заповести. Морају волети Бога свим срцем, душом, умом и снагом и свог ближњег као самог себе (Марко 12:28-31). Пошто је живот дар од Бога, особа која користи дуван показује да не цени довољно тај дар и да нема довољно љубави према Богу (Дела апостолска 17:26-28). Њена навика може озбиљно нашкодити другима, тако да тврдња да воли ближње губи на снази.

Бог очекује да избегавамо нечисте навике. Библија саветује хришћане да се очисте „од сваке прљавштине тела и духа“ (2. Коринћанима 7:1). Нема сумње да дуван прља наше тело. Велики је изазов пред онима који желе да престану с пушењем како би угодили Богу. Али уз његову помоћ, могу се ослободити ове нечисте навике.