Пређи на садржај

Пређи на садржај

Зашто треба да нас занимају чуда?

Зашто треба да нас занимају чуда?

Зашто треба да нас занимају чуда?

„Чуда су, по самој својој дефиницији, у сукобу са научним принципима.“ (РИЧАРД ДОКИНС, БИВШИ ПРОФЕСОР КАТЕДРЕ ЗА РАЗУМЕВАЊЕ НАУКЕ У ЈАВНОСТИ)

„Веровање у чуда је потпуно рационално. Далеко од тога да нам чуда отежавају веру у Бога; она су доказ да Бог воли своја створења и чини нешто за њих.“ (РОБЕРТ ЛАРМЕР, ПРОФЕСОР ФИЛОЗОФИЈЕ)

„ДА ЛИ верујете у чуда?“ Као што показују ове изјаве, мишљења се веома разликују. Али како бисте ви одговорили на то питање?

Можда се устручавате да кажете да верујете у чуда. Можда мислите да бисте тако показали да сте на неки начин сујеверни или необразовани. Многи се тако осећају.

С друге стране, можда сте уверени да се чуда заиста дешавају. Сматрате да су се десила чуда која су забележена у Библији, на пример да је Мојсије раздвојио Црвено море. Можда верујете да се чуда догађају и у наше време. Заправо, резултати једног недавног истраживања показују да „велики проценат људи у западном свету — примера ради, око 75 посто становника Сједињених Држава и 38 посто Британаца — и данас верује у чуда“ (The Cambridge Companion to Miracles, приредио Грејам Твелфтри). Штавише, у чуда не верују само хришћани. Према једној енциклопедији, веровање у натприродне појаве „обележје је практично свих религија“ (Britannica Encyclopedia of World Religions).

А можда припадате трећој групи људи који би рекли: „Не знам и не занима ме! У мом животу се чуда не догађају!“ Али зашто би требало да нас занимају чуда?

Замислите ову ситуацију: Болујете од неизлечиве болести. Ако бисте у неком признатом медицинском часопису прочитали вест о новом леку за вашу болест, зар не би вредело да потрошите бар мало времена и снаге да проверите да ли је то истина? Слично томе, Библија обећава да ће се ускоро одиграти нека невероватна чуда. Она ће утицати на свако живо створење на нашој планети. Зар не би вредело потрошити мало времена и снаге да проверимо да ли су та обећања истинита?

Међутим, пре него што размотримо која су чуда обећана, осмотримо три уобичајене замерке.

[Оквир на 3. страни]

ШТА ЈЕ ЧУДО?

То је појава која је ван домашаја човекове моћи и природних сила и обично се приписује деловању неке натприродне силе.