Пређи на садржај

Пређи на садржај

 ПРИБЛИЖИМО СЕ БОГУ

„Открио си малој деци“

„Открио си малој деци“

Да ли желите да знате истину о Богу — ко је он, која су његова мерила и шта је његова воља? У својој Речи, Библији, Јехова Бог открива истину о себи. Међутим, не може било ко да чита Библију и у потпуности је разуме. Зашто се то може рећи? Зато што није свакоме дато да докучи истину о Богу. Осмотримо шта је Исус рекао о томе ко је може разумети. (Прочитајте Матеја 11:25.)

Библијски стих почиње следећим речима: „У то време Исус је рекао.“ Изгледа да се Исусове речи надовезују на нешто што се пре тога догодило. Он је управо прекорио људе из три галилејска града који нису показали веру и поред чуда која је он учинио (Матеј 11:20-24). Можда се питате: ’Како би неко ко је видео Исусова чудесна дела могао да не прихвати његова учења?‘ Ти људи су били равнодушни јер им је срце било тврдокорно (Матеј 13:10-15).

Исус је знао да су нам за разумевање библијске истине потребне две ствари — Божја помоћ и исправан став. Он је објаснио: „Славим те, Оче, Господару неба и земље, јер си ово сакрио од мудрих и умних, а открио си малој деци.“ Да ли видите зашто није свакоме дато да разуме истину из Светог писма? Пошто је „Господар неба и земље“, Јехова има право да одлучи од кога ће сакрити истину а коме ће је открити. Али Бог није пристран када доноси такву одлуку. Од чега зависи коме ће открити библијску истину?

Јехова је добар према понизнима, а не према охолима (Јаковљева 4:6). Он крије истину од ’мудрих и умних‘. То су људи који су мудри у очима овог света и који су због свог образовања поносни и самоуверени и сматрају да им Божја помоћ није потребна (1. Коринћанима 1:19-21). С друге стране, Бог открива истину „малој деци“ — онима који му се обрате искреног срца и понизни су попут детета (Матеј 18:1-4; 1. Коринћанима 1:26-28). Божји Син, Исус, знао је то из прве руке. Многе поносне, високообразоване верске вође нису схватиле његову поруку, али скромни рибари јесу (Матеј 4:18-22; 23:1-5; Дела апостолска 4:13). У исто време, неки имућни и образовани људи који су били заиста понизни постали су Исусови следбеници (Лука 19:1, 2, 8; Дела апостолска 22:1-3).

Вратимо се на питање с почетка чланка: Да ли желите да знате истину о Богу? Ако желите, утешиће вас чињеница да Бог не гледа благонаклоно на оне који себе сматрају мудрима. Напротив, показује наклоност према онима које „мудри“ људи гледају с висине. Ако Божју Реч проучавате отвореног ума и срца, можете бити међу онима који од Јехове добијају драгоцен дар — разумевање истине о њему. Тај дар ће вашем животу дати смисао сада а у скорој будућности вам може донети „прави живот“ — вечни живот у Божјем обећаном новом свету у којем ће праведност пребивати * (1. Тимотеју 6:12, 19; 2. Петрова 3:13).

Предлог за читање библије у јануару:

Матеј 1–21

^ одл. 7 Јеховиним сведоцима ће бити драго да вам помогну да сазнате истину о Богу и његовој намери. Они могу с вама бесплатно проучавати Библију помоћу књиге Шта Библија заиста научава?