Пређи на садржај

Пређи на садржај

ХРИШЋАНСКИ ЖИВОТ

Љубав према Богу и ближњем — како је развијати?

Љубав према Богу и ближњем — како је развијати?

Иако хришћани нису под Мојсијевим законом, оно што Бог жели од нас сажето је у две највеће заповести у том закону, наиме да треба да волимо Бога и ближње (Мт 22:37-39). То нам није урођено и зато такву љубав морамо свесно развијати. Како? Један важан начин је да сваког дана читамо Библију. У њој можемо открити не тако очигледне стране Божје личности, захваљујући чему још боље запажамо „доброту Јеховину“ (Пс 27:4). Тада наша љубав према њему расте и његов начин размишљања утиче на наш. Постајемо још више мотивисани да се држимо Божјих заповести, укључујући и заповест да несебично волимо друге (Јв 13:34, 35; 1Јв 5:3). Следе три предлога како да више уживаш у читању Библије.

  • Користи машту. Замисли да си на лицу места. Шта видиш, чујеш и које мирисе осећаш? Како су се можда осећали они о којима читаш?

  • Освежи своје читање. На пример: читај наглас или слушај аудио-снимак читања Библије и притом прати у својој Библији. Не мораш читати редом већ можеш издвојити делове који се баве неком библијском личношћу или темом. Примера ради, да би сазнао више о Исусу користи брошурицу Истражујмо Божју Реч, 4. и 16. део. Прочитај цело поглавље из ког је узет дневни стих за тај дан. Читај библијске књиге редом којим су писане.

  • Читај с разумевањем. Боље је прочитати једно поглавље Библије сваког дана и разумети га него прочитати много поглавља само да би то обавио. Размишљај о томе када и где се одвијала радња. Обрати пажњу на детаље. Користи мапе и унакрсне референце. Истражи барем једну ствар која ти није јасна. Ако је могуће, размишљај о ономе што си прочитао онолико времена колико проведеш и у читању.