Пређи на садржај

МЛАДИ ПИТАЈУ

Зашто ме родитељи никад не пуштају да се проведем

Зашто ме родитељи никад не пуштају да се проведем

 Позван си на журку овог викенда. Питаш родитеље да ли можеш да идеш, али они ти одлучно кажу „не“. Ништа ново. Тако је било и прошли пут.

У овом чланку

 Зашто ми родитељи све забрањују?

 Ако ти се чини да ти родитељи кажу „не“ шта год да тражиш од њих, можда мислиш да они не желе да се ти лепо проведеш.

 Исто тако се осећала и тинејџерка по имену Мари кад је добила први телефон. Она каже: „Мој тата ми је одредио које апликације смем да преузмем, с ким могу да се дописујем и до колико касно. То ми је деловало превише, зато што су све моје другарице могле да раде шта год хоће!“

 Размисли о следећем: Да ли је њен тата стварно желео да је контролише? Или је у питању нешто друго?

Ограничење брзине ти донекле ограничава слободу, али те уједно и штити од могућих опасности; исто је и са правилима која родитељи постављају

 Савет: Замисли да си ти родитељ и да имаш тинејџера који је управо добио телефон. Шта би тебе бринуло? Која ограничења би му ти поставио? Како би ти реаговао ако би твоје дете рекло да му превише тога браниш?

 „Тата ми је увек говорио: ’Пробај да се ставиш у моју кожу.‘ То што сам покушала да замислим да сам у улози родитеља помогло ми је да увидим зашто су правила која ми је поставио била добра, али и да разумем разлоге који стоје иза њих. Да имам децу, вероватно бих им поставила слична правила“ (Тања).

 Шта да урадим да ми дају више слободе?

 Немој да се дуриш, жалиш или свађаш.

 „Викањем ништа нећеш постићи, само ћеш исцрпсти и себе и родитеље. Докле год се свађаш, родитељи ће те сматрати незрелим дететом које не заслужује већу слободу“ (Ричард).

 Пробај да не реагујеш бурно. Сагледај ситуацију из угла родитеља. Да ли је проблем у томе што не верују теби? Или можда не верују људима с којима ћеш бити или сматрају да је ситуација у којој ћеш бити сама по себи ризична? Зашто о томе не би мирно поразговарао с родитељима и покушао да разумеш зашто ти нешто бране?

 „Иза сваког правила обично постоје добре намере. Моји родитељи не желе да ми нешто ускрате, већ стварно желе да се добро забавим, а да притом не упаднем у невољу“ (Ајви).

 Библијско начело: „Безуман човек излива сав свој гнев, а ко је мудар влада собом и остаје миран“ (Пословице 29:11).

 Немој ништа радити родитељима иза леђа.

 „Пробала сам да заобиђем правила која је мој тата поставио за коришћење телефона. Дописивала сам се са пријатељима касно и преузела сам апликације које ми је тата забранио. С временом је он то сазнао и поставио ми је још строжа ограничења јер је изгубио поверење у мене. Не исплати се кршити правила која родитељи поставе“ (Мари).

 Пробај да се држиш ограничења која су ти родитељи поставили и да тако стекнеш њихово поверење.

 „Буди стрпљив. Родитељи неће можда одмах променити неко правило, али ако виде да си им послушан, вероватно ће ти с временом дати више слободе“ (Мелинда).

 Библијско начело: „Децо, слушајте своје родитеље у свему“ (Колошанима 3:20).

 Немој вршити притисак на своје родитеље, можда тако што би им говорио шта је све твојим вршњацима дозвољено.

 „Ако инсистираш на нечему, то ти неће олакшати живот, нити ће ти помоћи да добијеш оно што желиш“ (Натали).

 Пробај да помоћу радног листа „Размисли о правилима“ разговараш с родитељима.

 „Родитељима је важно да виде да си разуман. Зато кад разговарам с њима, не водим се само емоцијама већ им наводим и разлоге зашто нешто тражим од њих. Када тако радим, имам више успеха“ (Џозеф).

 Библијско начело: „Поштуј свог оца и своју мајку“ (Ефешанима 6:2).