Пређи на садржај

МЛАДИ ПИТАЈУ

Шта ако ми се родитељи разводе?

Шта ако ми се родитељи разводе?

 Један од највећих шокова који млада особа може доживети јесте развод родитеља. Ако се то и теби десило, шта ти може помоћи да се избориш са својим осећањима?

У овом чланку

 Три ствари које би требало да избегаваш

 1. Немој преузимати кривицу на себе

 „Једном ми је мама рекла да су сви проблеми између ње и тате почели кад сам се ја родила, тако да сам закључила да сам заправо ја разлог што се брак мојих родитеља распао“ (Дајана).

 Не заборави: Развод твојих родитеља нема везе са тобом. Ти ниси изазвао проблеме због којих се њихов брак распао. Дакле, пошто их ниси ти изазвао, не можеш ти ни да их решиш. Једино су они одговорни за решавање својих брачних проблема.

 „Свако ће носити свој терет“ (Галатима 6:5).

 2. Немој гајити озлојеђеност

 „Јако сам љута на тату што је преварио маму. Требаће му пуно времена да поново задобије моје поверење“ (Ријана).

 Не заборави: Вероватно си љут и исфрустриран због свега што се дешава међу твојим родитељима и то је сасвим нормално. Али огорченост на дуге стазе једноставно није добра за тебе. Можда ти је познато да се каже да је гајење озлојеђености исто као да пијеш отров и чекаш да он нашкоди неком другом. a

 „Одбаци гнев и одагнај срџбу“ (Псалам 37:8).

 3. Немој мислити да ће се и твој брак обавезно распасти

 „Плашим се да ћу урадити исто што је и мој отац урадио. Страхујем од тога да ћу ако се једног дана удам и добијем децу, поновити исте грешке које су довеле до развода мојих родитеља“ (Џесика).

 Не заборави: То што твоји родитељи нису успели да сачувају свој брак не значи да ни ти нећеш моћи да сачуваш свој. Заправо, можеш доста тога научити из грешака својих родитеља. Рецимо, због онога што се њима десило ти ћеш вероватно много више пазити када будеш бирао потенцијалног брачног друга. Осим тога, то те може покренути да већ сада радиш на неким особинама које ће те учинити бољим супружником кад једног дана ти ступиш у брак.

 „Нека свако испита своје поступке“ (Галатима 6:4).

Опоравак после развода родитеља је попут опоравка након прелома кости. Тренутно је јако болно, али с временом прође

 Три ствари које би било добро да урадиш

 1. Повери се некоме. Људи који негативне емоције дуго држе у себи, у већој су опасности да почну са неким лошим навикама, као што су злоупотреба алкохола или дроге. Уместо да и ти кренеш тим путем, пробај следеће:

 Разговарај са родитељима. Ако један или оба родитеља покушавају да те увуку у њихове проблеме, љубазно али одлучно им објасни како све то утиче на тебе. Ако ти је тешко да им све то кажеш лично, могао би написати писмо једном или обома.

 Причај са неким зрелим пријатељем. Само то што имаш неког ко ће те саслушати може бити огромно олакшање. У Библији пише да „прави пријатељ воли у свако доба, а у невољи постаје брат“ (Пословице 17:17).

 Кажи како се осећаш свом Створитељу. На њега увек можеш рачунати зато што он слуша молитве (Псалам 65:2). Библија нас чак подстиче да све своје бриге бацимо на њега, јер се он брине за нас (1. Петрова 5:7).

  •   С којим родитељем можеш мирније да разговараш?

  •   Имаш ли неког поверљивог пријатеља (било свог вршњака било неког одраслог) за којег си сигуран да ти може пружити подршку?

  •   За шта конкретно би волео да се молиш?

 2. Учини све што можеш како би се прилагодио новонасталој ситуацији

 Због развода родитеља можда ћеш морати да се навикнеш на нови дом, нову школу, мање новца и можда ћеш чак морати да тражиш нове пријатеље. Скроз је нормално ако имаш осећај да ти се живот окренуо наглавачке. Размисли о следећим питањима:

  •   Која је највећа промена коју си доживео због развода родитеља?

  •   Шта конкретно можеш да учиниш како би се навикао на ту промену?

 „Научио [сам] да будем задовољан у каквим год да сам околностима“ (Филипљанима 4:11).

 3. Буди свестан својих јачих страна

 Иако развод доноси много стреса, то је ипак период у ком ћеш јасно видети своје јаче стране, а моћи ћеш и да развијеш неке нове лепе особине. „Развод мојих родитеља ме је једноставно приморао да будем одговорнији“, каже Џереми, чији су се родитељи развели кад је имао 13 година. „Пошто сам био најстарије дете, морао сам више да помажем својој мајци и такође да будем подршка млађем брату.“

Развод родитеља те може покренути да преузмеш више одговорности у кући

  •   Које си јаче стране открио код себе управо због тога што су ти се родитељи развели?

  •   Које особине или навике би волео да развијеш?

 „Цело Писмо је надахнуто од Бога и корисно […] за поправљање“ (2. Тимотеју 3:16).

a За више информација, прочитај чланак „Како да се контролишем кад сам љут?