Пређи на садржај

ДА ЛИ ЈЕ ТО НЕКО ОСМИСЛИО?

Мајчино млеко

Мајчино млеко

„Ниједна млечна формула не може бити у потпуности иста као мајчино млеко“, пише у једном приручнику за бабице. Један од разлога због којих је мајчино млеко идеално за бебе јесте тај што се оно мења у складу са бебиним потребама.

Размислите о следећем: Мајчино млеко се мења приликом сваког дојења. На почетку садржи више протеина. витамина, минерала и воде, а касније садржи више масти како би се беба заситила. Мајчино млеко се мења чак и у складу са бебиним узрастом и годишњим добом.

Ниво неких хормона у мајчином млеку је другачији у зависности од доба дана. На пример, мелатонин достиже свој врхунац у току ноћи, док се други хормони више луче преко дана. Те промене у нивоу хормона помажу беби да се лакше успава или да остане будна, што доприноси успостављању редовних циклуса спавања.

Током првих неколико дана након порођаја, мајка лучи жућкасто млеко које се назива колострум. Он је лак за варење и препун је хранљивих материја, тако да чак и мала количина веома користи беби. Колострум садржи и велики број значајних антитела који штите осетљиво новорођенче од инфекција. Осим тога, он служи као лаксатив и помаже беби да испразни црева.

Мајке не морају да брину да ли ће имати довољно млека, чак ни ако су родиле близанце, јер се оно природно лучи у мањој или већој количини у зависности од потребе.

До каквог сте закључка дошли? Да ли је мајчино млеко са својим јединственим одликама настало случајно или је то неко осмислио?