Пређи на садржај

ДА ЛИ ЈЕ ТО НЕКО ОСМИСЛИО?

Способност ћелија да се специјализују

Способност ћелија да се специјализују

 Живот сваког људског бића почео је као једна мала ћелија која се назива зигот и једва се може видети голим оком. Али након само неколико месеци, из ње се развије потпуно формирана беба. Та ћелија се умножава и од ње с временом настаје преко 200 врста ћелија које се разликују по облику, величини и функцији.

 Размислите о следећем: У зиготу се прави копија ДНК и затим се он дели на две ћелије. Тај процес се понавља безброј пута и у почетку су све нове ћелије у суштини једнаке. У својој ДНК имају све информације које су потребне за настанак свих типова ћелија.

 Недељу дана након зачећа, ћелије почињу да се развијају у две различите врсте. Од једне врсте ће настати ембрион, а од друге ће се формирати постељица и ткива која су неопходна за развој ембриона.

 До треће седмице, ћелије ембриона ће се груписати у три слоја. Од спољашњег слоја ћелија ће, између осталог, настати нерви, мозак, уста и кожа. Од средишњег слоја ће настати кости, бубрези, мишићи и друга ткива, а од унутрашњег ће настати плућа, бешика, већи део органа за варење и други унутрашњи органи.

Док се беба развија у мамином стомаку, ћелије се умножавају и специјализују у више од 200 врста

 Током трудноће, неке ћелије унутар ембриона мигрирају са једног места на друго – било појединачно, било у групама. Друге ћелије се групишу и формирају нешто попут танких листова, врпци или разних облика који су шупљи изнутра. За све то је неопходна савршена координација. На пример, у неком тренутку танки листови ћелија почну да се увијају у цевчице. То се истовремено дешава у различитим деловима ембриона. Цевчице се затим продужавају и гранају и на крају се међусобно спајају, образујући крвоток.

 Код здравог детета, до тренутка кад треба да се роди, на стотине милијарди ћелија су се већ специјализовале и распоредиле на своје место.

 До каквог сте закључка дошли? Да ли је способност ћелија да се специјализују настала еволуцијом или је то неко осмислио?