Пређи на садржај

САВЕТИ ЗА ПОРОДИЦУ | РОДИТЕЉСТВО

Научите дете да не одустаје лако

Научите дете да не одустаје лако

 „Ја ово не могу! Претешко je! Никада нећу научити“, жали се ваш син. На корак је од тога да одустане од неког тешког задатка. Жао вам је што се ваше дете мучи, али желите да му помогнете да научи да се ухвати у коштац с проблемом. Да ли треба одмах да му прискочите у помоћ? Да ли треба да му дозволите да одустане? Или је ово прилика да научи да буде истрајно?

Шта треба да знате

 Веома је важно не одустајати лако. Ако родитељи подстичу дете да вредно ради, оно ће стећи разне вештине. То ће му помоћи да има бољи успех у школи, боље емоционално и физичко здравље, стабилније односе са другима и трајнија пријатељства. С друге стране, ако родитељи штите дете од сваког проблема и неуспеха, већа је вероватноћа да ће оно бити депресивно, да ће се осећати неспособно и да ће као одрасла особа генерално бити незадовољно својим животом.

 Дете може научити да не одустаје лако. Чак и врло мала деца могу научити да буду одлучна, да стичу нове вештине и да савладавају потешкоће на које успут наилазе. Према једном истраживању, петнаестомесечне бебе ће се више трудити да савладају неки изазов ако прво гледају како се одрасли труде да обаве неки задатак иако им не иде све глатко.

 „Сећам се како сам своје ћерке учила да везују ципеле. То се не може савладати за један дан. Сваки пут би прво саме седеле 10 до 15 минута покушавајући да се сете како се то ради, а онда бих им ја помогла. Требало им је неколико месеци, а било је и суза, али на крају су научиле. Могла сам себи да олакшам живот тако што бих им купила ципеле без пертли. Али ни ми родитељи не смемо лако одустајати ако желимо да своју децу поучимо томе“ (Колин).

 Дете може навићи да иде линијом мањег отпора. Неки родитељи несвесно отежавају деци да науче да буду истрајна. Како? У жељи да им подигну самопоуздање, они им прискачу у помоћ кад год се дете суочи с неким проблемом, само да не би доживело неуспех или се обесхрабрило. Међутим, тај приступ има и своје лоше стране. „Ако избављамо дете из сваког проблема на који наиђе, заправо му говоримо да га сматрамо неспособним и да не верујемо да оно може само да га реши“, каже Џесика Лејхи у својој књизи о родитељству. a Шта тиме постижемо? Деца ће и касније кад се суоче с неким проблемом веровати да без помоћи одраслих не могу то сама да реше.

Немојте увек прискакати у помоћ детету кад нешто не уме да уради, већ га научите да не одустаје лако

Шта можете учинити

 Подстичите децу да вредно раде. Родитељи могу научити децу да буду истрајна тако што ће им давати кућне послове у складу с њиховим годинама. На пример, деца предшколског узраста могу да слажу веш и склоне играчке на своје место. Мало старија деца могу да сортирају намирнице из продавнице, поставе и поспреме сто, избаце смеће и почисте неки мањи неред. Тинејџери могу обављати неке теже послове као што су чишћење, одржавање и неке ситне поправке. Децу ће понекад мрзети да раде било шта по кући, али је за њихово добро да им родитељи од малих ногу поверавају кућне послове. Зашто? Тако ће стећи радне навике које ће им помоћи да касније задрже посао чак и ако то не буде лако.

 Библијско начело: „Од сваког труда има неке користи“ (Пословице 14:23).

 „Немојте давати деци бесмислене послове само да бисте их нечим заокупили. Нико то не воли, па ни деца. Дајте им да раде нешто што има смисла и од чега стварно има користи. Ако је дете мало, може да обрише прашину са намештаја који може да дохвати. Ако перете ауто, можете му дати да опере неке ниже делове које је вама тешко да дохватите. Немојте заборавити да га похвалите“ (Крис).

 Помозите детету код неких тежих послова. Некад деца одустану од нечега само зато што не знају како то да ураде. Зато кад желите да га научите нечему новом, пробајте следеће: Прво ви то урадите сами, а дете нека вас гледа. Затим урадите то заједно. Онда дајте детету да ради, а ви га посматрајте и ако треба успут му дајте неки предлог. И на крају, нека самостално обави цео задатак.

 Библијско начело: „Дао сам вам пример да и ви чините онако како сам ја учинио вама“ (Јован 13:15).

 „Из личног искуства могу рећи да родитељи морају бити истрајни и упорни ако желе да њихова деца буду таква. Чему год желимо да научимо нашу децу, прво им морамо дати добар пример“ (Даг).

 Помозите детету да схвати да је нормално доживљавати неуспехе. Причајте му о томе како сте се некада помучили да успете у нечему и како вам је то користило. Објасните му да није лако учити неке нове ствари и да је прављење грешака саставни део тог процеса. Уверите га у то да га не волите мање због тога што прави грешке. Као што се мишићи јачају употребом, тако ће и ваше дете научити да не одустаје лако ако му дозволите да се суочи с неким проблемима. Зато када наиђе на неки проблем немојте одмах прискакати у помоћ, већ му дозволите да се помучи и да само уради нешто. „Најбољи начин да млада особа изгради своју личност“, каже се у једној књизи о одгајању деце, „јесте да покуша да уради нешто онда када ће се реално суочити са неуспесима“ (How Children Succeed).

 Библијско начело: „Добро је за човека да носи јарам док је млад“ (Тужбалице 3:27).

 „За дететово је добро да се мало помучи да нешто уради, док је истовремено сигурно у то да су његови родитељи уз њега да му помогну ако је то потребно. Након неког времена биће му све лакше зато што ће стећи ту вештину, а биће и уверено да се истрајност исплати“ (Џордан).

 Похвалите децу за труд, а не за интелигенцију. На пример, немојте детету рећи: „Браво, супер си урадио тај тест! Тако си паметан!“, већ му реците: „Браво, супер си урадио тај тест! Поносан сам на тебе што си загрејао столицу.“ Зашто је важно похваљивати дете за труд, а не за интелигенцију? Ако их стално хвалимо за то како су паметна, „деца ће почети да сумњају у себе чим им нешто не иде или у нечему погреше“, каже докторка Керол Двек. Она додаје: „Ако родитељи желе да дају својој деци вредан поклон, најбоље што могу учинити за њих јесте да их науче да воле изазове, да их грешке мотивишу, да уживају у томе да вредно раде, да трагају за новим стратегијама и да воле да уче нове ствари. На тај начин деца неће зависити од тога да ли их други похваљују или не.“ b

 Библијско начело: „Похвала је испит за човека“ (Пословице 27:21).

a Из књиге The Gift of Failure.

b Из књиге Mindset.