Пређи на садржај

Брат Сејмур Мамадов је послат у затвор јер му савест не допушта да иде у војску

20. ОКТОБАР 2022.
АЗЕРБЕЈЏАН

Азербејџан крши одлуке Европског суда за људска права затварањем Сејмура Мамадова због одбијања да служи војску

Азербејџан крши одлуке Европског суда за људска права затварањем Сејмура Мамадова због одбијања да служи војску

У четвртак 22. септембра 2022, Геранбојски окружни суд је осудио 22-годишњег брата Сејмура Мамадова на девет месеци затвора јер му савест не допушта да иде у војску. Ухапшен је у судници чим је изречена пресуда. Овом пресудом се директно крше две одлуке Европског суда за људска права које су обавезујуће за Азербејџан.

Од 2019, Европски суд за људска права је донео две пресуде против Азербејџана – Мамедов и други против Азербејџана и Мехтијев и Абилов против Азербејџана. Обема пресудама је потврђено право Јеховиних сведока да из верских разлога одбију војну службу, које им је загарантовано чланом 9 Европске конвенције о људским правима.

У оба случаја, азербејџанске власти су пред Европским судом признале да су прекршиле права браће и обавезале се да ће им надокнадити сву материјалну и нематеријалну штету. Међутим, све то није узето у обзир у случају брата Мамадова и донетом пресудом су прекршена његова права.

Сејмур Мамадов је 4. маја 2022. позван у војни центар на регрутацију у Геранбојској области. Тамо је објаснио да због својих верских уверења не жели да иде у војску и да је спреман да обавља цивилну службу. Међутим, његова молба је одбијена. Иако је Сејмур био под великим притиском, храбро се држао својих уверења.

Сејмур је тренутно у затвору у Ганџи. Позитиван је иако је у тешким околностима. До сада је о својој вери разговарао са око 30 затвореника. Неки од њих чак желе да сазнају више о Библији.

Сејмуров адвокат је уложио жалбу и надамо се да ће Апелациони суд у Ганџи донети праведну пресуду и ослободити нашег брата из затвора.

Сигурни смо да ће Јехова и даље бити уз Сејмура (Исаија 43:2).