Пређи на садржај

Браћа Ројал Каримов и Сејмур Мамадов из Азербејџана

4. ЈАНУАР 2023.
АЗЕРБЕЈЏАН

Браћа Ројал Каримов и Сејмур Мамадов из Азербејџана пуштени на слободу

Браћа Ројал Каримов и Сејмур Мамадов из Азербејџана пуштени на слободу

Браћа Ројал Каримов и Сејмур Мамадов из Азербејџана пуштени су на слободу. Обојица су одбила да служе војску због приговора савести.

Као што смо раније известили, један суд у Азербејџану је одбио Сејмурову молбу да обавља цивилну службу. Проглашен је кривим и осуђен на девет месеци затвора 22. септембра 2022. Тиме су прекршене две пресуде Европског суда за људска права донете против Азербејџана. Сејмурови адвокати су уложили жалбу и 12. децембра 2022. Апелациони суд у Ганџи је донео пресуду да се затворска казна преиначи у условну казну затвора. Иако је Сејмур сада на слободи, жалиће се Врховном суду Азербејџана да поништи ову неправедну пресуду.

Док је био у затвору, Сејмуру није било допуштено да има Библију нити да прима писма, али Јехова му је давао снагу. Он каже: „Дан пре саслушања на суду, на парче папира сам написао речи из Исуса Навина 1:5, 6: ’Ја ћу бити с тобом као што сам био с Мојсијем. Нећу те напустити и нећу те оставити.‘“ Ове речи су јачале Сејмура кад је био ухапшен и одведен у затвор. „То је био мој дневни цитат“, каже он.

Ројал је 30. маја 2022. позван на регрутацију у војни центар у Гадабајској области. Тамо је објаснио да због приговора савести не може да служи војску и да је спреман да обавља цивилну службу. Његова молба је одбијена. Војне власти су га ухапсиле 25. јула 2022. и незаконито држале у касарни до 1. новембра 2022. Он тражи да власти испитају поступке војног центра Гадабајске области за регрутацију.

„Када ми је речено да нећу бити пуштен из касарне, осећао сам се ужасно“, каже Ројал. „Али стално сам имао у мислима да је то испит моје вере.“

Док је био тамо, његовој сестри је било дозвољено да га посети. Донела му је Библију и из ње је црпео снагу. Он каже: „Понекад сам био веома обесхрабрен. Али Јехова би ми тада дао ветар у леђа. Читање Библије и молитва су ми улили невероватан мир.“

И даље се молимо да власти у Азербејџану престану да затварају нашу браћу због тога што не желе да служе војску и да им омогуће обављање цивилне службе, као што је то случај у многим земљама (1. Тимотеју 2:1, 2).