Пређи на садржај

29. СЕПТЕМБАР 2020.
АЗЕРБЕЈЏАН

Европски суд за људска права донео две одлуке у корист Јеховиних сведока у Азербејџану

Европски суд за људска права донео две одлуке у корист Јеховиних сведока у Азербејџану

Европски суд за људска права је 24. септембра 2020. донео две важне одлуке у корист Јеховиних сведока у Азербејџану. Прва одлука се односи на случај Валијев и други против Азербејџана, а друга на случај Верска заједница Јеховиних сведока против Азербејџана. Ове одлуке штите право наше браће да слободно исповедају своју веру.

Азербејџан је у оба случаја у једној декларацији признао да је нарушио законска права наше браће. Власти су такође пристале да нашој браћи исплате новчану надокнаду у висини од 19 000 евра. Овим одлукама Европски суд за људска права је показао да прихвата декларацију Азербејџана.

Брат Валијев води састанак који се одржава у једној кући

Случај Валијев и други против Азербејџана предат је Европском суду за људска права 2011. и односио се на нашу браћу из града Ганџе. Власти у Ганџи годинама нису дозвољавале да се наша организација законски региструје. Зато је полиција редовно прекидала наше верске састанке, одводила присутне у притвор и некима од њих изрицала високе новчане казне. Један брат је више пута био осуђиван и новчано кажњаван, тако да је на име казни платио укупно 9 450 азербејџанских маната (око 9 700 евра). Нека браћа и сестре су чак завршили у затвору јер нису могли да плате новчану казну.

Године 2013. браћа су Европском суду предала случај Верска заједница Јеховиних сведока против Азербејџана зато што су власти ограничиле количину наше литературе која може бити увезена.

Иако власти у Ганџи још увек нису регистровале нашу верску заједницу, ситуација је сада много боља. Протеклих година наша браћа су одржавала састанке у мањим групама у приватним кућама. Полиција их у томе није ометала. Осим тога, иако власти још увек пре увоза прегледају нашу литературу, дозвољавају браћи да је увезу у довољним количинама.

Брат Кирил Степанов, који сарађује са Одељењем за односе с јавношћу у Азербејџану, каже: „Надамо се да ће ова важна одлука Европског суда за људска права убрзати процес законског регистровања у Ганџи и другим градовима у нашој земљи. Такође се надамо да ће власти с временом престати да прегледају нашу литературу пре увоза.“

Веома смо захвални Јехови што пружа подршку нашој браћи. Ове законске одлуке донете у нашу корист само су још један доказ да „никакво оружје начињено против“ Божјег народа „неће бити успешно“ (Исаија 54:17).