Пређи на садржај

29. ОКТОБАР 2019.
АЗЕРБЕЈЏАН

Европски суд за људска права пресудио у корист пет Сведока који су уложили приговор савести у Азербејџану

Европски суд за људска права пресудио у корист пет Сведока који су уложили приговор савести у Азербејџану

Дана 17. октобра 2019. Европски суд за људска права донео је одлуку да нашој браћи у Азербејџану која су због приговора савести одбила да ступе у војску не треба судити као криминалцима. Судије су потврдиле да је кажњавање приговарача савести кршење основних права појединца на слободу мишљења, савести и вероисповести. Ово је прва пресуда Европског суда у корист Јеховиних сведока у Азербејџану.

Ова пресуда се примењује на четири жалбе које су поднете овом суду између 2008. и 2015. То су били случајеви петорице браће: Мушфига Мамадова, Самира Хусејнова, Фарида Мамадова, Фахрадина Мирзајева и Камрана Мирзајева. Сваки од њих је у Азербејџану осуђен на затворску казну јер је одбио да служи војску. Суд је закључио да су приговори савести наше браће темељени на „искреним верским уверењима“ и да је пресуда против њих кршење Европске конвенције о људским правима. Суд је додао и да цивилна служба не треба да буде ограничена само на свештенике и студенте теолошких факултета. Азербејџан такође треба да плати одштету браћи која су неправедно осуђена.

Како је објашњено у пресуди, Азербејџан је формално пристао на то да ће донети закон који ће омогућити служење цивилне службе онда када је постао део Савета Европе 2001. Осим тога, Устав Азербејџана предвиђа служење цивилне службе за појединце чија се лична уверења косе са обавезном војном службом. Међутим, власти још увек нису озакониле цивилну службу и наша браћа су и даље кривично гоњена због приговора савести.

Надамо се да ће ова одлука Суда подстаћи власти у Азербејџану да што пре омогуће служење цивилне службе. У међувремену, молимо се да наша браћа у Азербејџану наставе да храбро служе Јехови (Псалам 27:14).