Пређи на садржај

4. ФЕБРУАР 2022.
АЗЕРБЕЈЏАН

Савет УН за људска права подржао права сестара које су ухапшене због проповедања у Азербејџану

Савет УН за људска права подржао права сестара које су ухапшене због проповедања у Азербејџану

Савет УН за људска права донео је две пресуде у новембру и децембру 2021. и подржао право Јеховиних сведока да проповедају. У оба случаја су биле укључене сестре које је полиција ухапсила јер су разговарале с другима о библијским учењима.

Савет је 5. новембра 2021. подржао право сестара Матанат Гурбанове и Садат Мурадхасилове да проповедају. Те две рођене сестре је полиција ухапсила у новембру 2014, након што их је неко анонимно пријавио. Обе су добиле новчане казне од по 1 500 азербејџанских маната (око 700 евра). Савет је пресудио да је хапшење било незаконито и наложио Азербејџану да се побрине да се тако нешто не понови.

Матанат и Садат су рекле: „Полицајци и судија су желели да нас застраше, али све ово нам је само ојачало веру. Јехова је још једном показао колико је моћан и да зна када и како да заштити своје слуге.“

Сличну пресуду је Савет донео и 21. децембра 2021. у случају сестара Ђејран Азизове и Гулназ Исрафилове које је полиција привела јер су се „бавиле верским активностима у месту у ком нису законски пријављене“. У својој одлуци, Савет је рекао да сестре нису прекршиле закон тиме што су разговарале о својој вери.

Ђејран и Гулназ су новембра 2016. посетиле пријатеље у Геранбојском подручју у Азербејџану и тамо су разговарале с људима о библијским учењима. Један тамошњи званичник се пожалио полицији и сестре су биле ухапшене. На суђењу су оптужене да су шпијуни и одређено им је да плате 2 000 азербејџанских маната (око 1 000 евра). Апелациони суд је подржао ту пресуду, па су се сестре обратиле Савету УН за људска права.

Овакве повољне одлуке нам помажу да неометано обављамо наш најважнији задатак. Радујемо се са овим сестрама које су храбро проповедале добру вест и тиме нам пружиле одличан пример (Матеј 10:18).