Пређи на садржај

10. ДЕЦЕМБАР 2019.
АЛБАНИЈА

Велики земљотрес погодио Албанију

Велики земљотрес погодио Албанију

Нико од наше браће и сестара није погинуо нити је повређен током земљотреса који се сматра најјачим који је погодио Албанију у последњих 40 година. Међутим, 35 домова наше браће и сестара и три објекта у којима се одржавају састанци процењени су као небезбедни.

Јачина овог земљотреса који је погодио Албанију 26. новембра 2019. износи 6,4 степена Рихтерове скале. Током њега страдала је 51 особа, више од 3000 је повређено и још на хиљаде је морало да се евакуише. Сведоци који су морали да напусте свој дом налазе се или код својих рођака или код објавитеља из других скупштина. Скупштине чија је Дворана Краљевства оштећена састанке одржавају у Дворанама које се налазе на безбеднијим подручјима.

Један старешина је испричао колико је његовој породици помогло то што су се још раније припремили на избијање евентуалне катастрофе. Он каже: „Истог момента кад је почео земљотрес, ми смо зграбили наше торбе које смо спремили за случај да морамо бежати и истрчали с њима из куће. Значиле су нам ствари које смо спаковали, на пример ћебад, вода, лекови и храна. Захвални смо Јехови и Водећем телу за њихову љубав и бригу према нама.“

Покрајински надгледници су првом приликом отишли на погођено подручје како би објавитељима пружили помоћ и охрабрење. Један покрајински надгледник и његова жена су се нашли у ситуацији да су управо они морали напустити свој стан због озбиљних оштећења. Па ипак, провели су сате и сате у помагању другима који су доживели то исто.

Браћа из Одбора подружнице у Албанији такође су посетили најтеже погођена подручја. Одбор за хуманитарну помоћ надгледа слање помоћи угроженим објавитељима.

Молимо се за то да наша браћа и сестре у Албанији истрају у оваквим околностима. Сви жељно ишчекујемо време када више неће бити природних катастрофа (Римљанима 8:25).