Пређи на садржај

Браћа и сестре учествују у разним видовима службе у Боцвани

19. ФЕБРУАР 2024.
БОЦВАНА

Педесет година верске слободе у Боцвани

Педесет година верске слободе у Боцвани

У уторак, 20. фебруара 2024, навршило се 50 година од како су Јеховини сведоци законски признати у Боцвани. Пре него што је 1974. остварено законско признање, наше активности су у неколико наврата биле ограничене или потпуно забрањене.

Браћа и сестре се фотографишу на покрајинском састанку у Махалапију, у Боцвани 1965.

Библијска истина је у Боцвану, која је раније била позната као Бечуана, стигла 1929. Међутим, услед политичких превирања повезаних с Другим светским ратом, власти су 1941. ограничиле наше активности и забраниле дистрибуисање библијске литературе. Када је 1959. то ограничење коначно укинуто, Јеховини сведоци су наставили да служе Јехови у релативном миру.

Нови закон из 1972. захтевао је да се све организације у Боцвани региструју. Међутим, кад су наша браћа поднела захтев за регистрацију, он је одбијен и имали су само 20 дана да обуставе све активности. Јеховини сведоци су били забрањени у Боцвани! Свако ко би учествовао у служби проповедања или ишао на састанке могао је бити осуђен и на седам година затвора. Па ипак, наша браћа су наставила да одржавају хришћанске састанке, али тајно. На пример, понекад су их одржавали у шумама. Сећајући се тог времена, брат Томи Марупинг је рекао: „Упркос забрани, никад нисмо били одлучнији да и даље проповедамо и да се састајемо. Били смо уверени у то да ће Јехова бити с нама, и тако је и било.“

Регионални конгрес 2023. под називом „Будите стрпљиви“ у главном граду Боцване, Габоронеу

Дана 20. фебруара 1974, власти су укинуле забрану и Јеховиним сведоцима је било дозвољено да се званично региструју као верска организација. Данас у Боцвани има скоро 2 400 објавитеља и 42 скупштине. Тренутно се састанци одржавају на боцванском знаковном језику и енглеском, као и на језицима каланга, цвана и шона. Брат Хју Кормикан, који је у Боцвану дошао да служи као мисионар недуго након укидања забране, рекао је: „Наша браћа и сестре успели су да остану духовно јаки све до данас. То што можемо да се јавно окупљамо на нашим састанцима, покрајинским састанцима и конгресима помаже нам да уживамо у правом јединству које влада међу Јеховиним народом.“

Истрајност наше браће и сестара у Боцвани још један је доказ да Јехова увек благосиља своје верне слуге које се држе његових заповести (1. Јованова 5:3).