Пређи на садржај

Врховни суд Бугарске у Софији

20. МАЈ 2019.
БУГАРСКА

Врховни суд у Бугарској штити верску слободу Јеховиних сведока

Врховни суд у Бугарској штити верску слободу Јеховиних сведока

У марту 2019, Врховни суд Бугарске, највиши суд у држави, донео је три пресуде у корист наше браће. Ове победе представљају правне преседане који штите верску слободу наше браће широм те земље.

Два случаја укључују клевете изнесене у медијима. Новине Всеки ден су 2012. године објавиле чланак у ком су изнете лажи о нашим уверењима. Слично томе, 2014. године, на телевизији СКАТ су изнете лажи о нашој организацији. У оба случаја, медијске куће су одбиле захтев наше браће да објаве да су њихови извештаји били лажни. Након низа пресуда и жалби, случајеви су доспели на Врховни суд. Тај суд је 18. марта 2019. донео пресуду против телевизије СКАТ. Неколико дана касније, 26. марта, Суд је на сличан начин осудио и новине Всеки ден оптужујући их за оно што се на суду карактерише као „језик мржње“.

Трећи случај се односи на окрутно прогањање наше браће од стране политичке групе ВМРО-Бугарски национални покрет. Наша браћа су се 17. априла 2011. окупила како би обележила годишњицу Исусове смрти. Разјарена руља од око 60 људи, коју је скупио политички лидер покрета ВМРО, Георги Дракалијев, брутално је напала нашу браћу, наносећи им повреде. Браћа су поднела тужбе. Случај је с временом доспео на Врховни суд. Суд је 20. марта 2019. пресудио против господина Дракалијева, који сада мора платити одштету браћи.

Веома смо срећни због ове три повољне пресуде. Ови случајеви сада могу бити коришћени као основ за заштиту слободе наше браће како би могли да воде „миран и тих живот у потпуној оданости Богу и честитости“ (1. Тимотеју 2:2).