Пређи на садржај

6. МАЈ 2015.
ГВАТЕМАЛА

Школе у Гватемали користе публикације Јеховиних сведока у борби против насиља

Школе у Гватемали користе публикације Јеховиних сведока у борби против насиља

МЕКСИКО СИТИ. Три школе у Гватемали затражиле су од Јеховиних сведока публикације да би их уврстиле у свој наставни програм. Сведоци су им дали укупно 3500 примерака литературе на шпанском и на језику киче. Киче је језик индијанског народа из групе Маја, којим се говори у висоравнима западног дела Гватемале.

Основна школа у селу Парахе Кепек: Наставница држи наставу користећи Моју књигу библијских прича и брошуру Моја библијска школица, које је школа добила од Јеховиних сведока

Школе су се обратиле Јеховиним сведоцима зато што су они једна од неколико организација које издају литературу на језику киче. Такође, неке од њихових публикација говоре о проблемима с којима се суочавају и млади у Гватемали. У допису који је упутила основна школа у селу Парахе Кепек, наставница Марија Кортез је истакла да им је ова литература неопходна „како би се сачувале моралне вредности које су данашњем друштву преко потребне“.

Сеоска школа „Елиса Молина де Стаљ“: Ученици читају Моју књигу библијских прича на језику киче

Недавна истраживања показују да су криминал и насиље веома раширени међу младима у Гватемали. Зато су у овој земљи основане разне организације и програми за превенцију насиља с циљем да се „ученици, родитељи, просветни радници, локалне власти и сви грађани укључе у планирање сигурних зона око школа и у организовање активности и стручног образовања за децу и омладину“. У складу с тим, Државна школа за основно образовање у пољопривреди, сеоска школа „Елиса Молина де Стаљ“ и основна школа у селу Парахе Кепек затражиле су примерке Моје књиге библијских прича на језику киче. Поменута државна школа је од Сведока затражила и књигу Млади питају – практични одговори на њихова питања, 1. и 2. том, на шпанском језику. Ову књигу су добили и родитељи да би својој деци помагали око домаћих задатака из грађанског васпитања. Школа је у свој наставни програм уврстила и филм Повратак изгубљеног сина, који су издали Јеховини сведоци.

Ерик де Паз, портпарол Јеховиних сведока у Гватемали, рекао је: „Иако првенствено проповедамо библијску поруку од куће до куће, драго нам је што наше публикације помажу наставницима и родитељима у раду с младима.“

Контакт:

Међународни: Џејмс Ричард Браун, Служба за односе с јавношћу, тел.: +1 718 560 5000

Гватемала: Хуан Карлос Родас, тел.: +502 5967 6015

Мексико: Гамалијел Камариљо, тел.: +52 555 133 3048