Пређи на садржај

Брат Џозеф Ратерфорд са одговорном браћом из Грчке на Партенону 1920. Подружница се током година налазила на различитим локацијама: прва је била у Атини (горе), неко време у Марусију (у средини), а тренутно је у Драпетсони

29. СЕПТЕМБАР 2022.
ГРЧКА

Сто година од оснивања подружнице у Грчкој

Сто година од оснивања подружнице у Грчкој

У четвртак 6. октобра 2022, навршава се тачно 100 година од оснивања прве подружнице у Грчкој.

Писмо брата Ратерфорда од 6. октобра 1922. о оснивању подружнице у Грчкој

Добра вест се у савремено доба у Грчкој проповеда од 1905. Објавитељи су ревно проповедали широм земље и брат Ратерфорд је 1922. основао подружницу у Атини. Брат Атанасиос Каранасиос је наименован за првог представника подружнице. У објектима подружнице су 1936. почеле да се штампају публикације на грчком. Две године касније, власти су донеле закон који забрањује прозелитизам. Због тога је брат Каранасиос ухапшен 1939. Штампарија је затворена и сва имовина која је припадала организацији је конфискована на неколико месеци. Касније, када је Грчка ушла у Други светски рат, проглашено је ванредно стање у земљи, након чега су наше публикације забрањене, а подружница затворена.

Након Другог светског рата 1945, када је укинута забрана, браћа која су предводила организовала су да се настави с проповедањем. Две године касније, брат Натан Нор је посетио браћу у Грчкој и побринуо се да се нова подружница отвори у Атини, у улици Тенеду. Јехова је очигледно благословио труд те ревне браће. До 1951. у земљи је било 3 368 објавитеља, што је пораст од 26 процената у односу на претходну годину.

У октобру 1954. посвећени су нови објекти подружнице у улици Картали у Атини. Браћа и сестре су трпели прогонство, али нису престали да проповедају. Године 1967. дошло је до државног удара у Грчкој и тада је Јеховиним сведоцима поново забрањено да одржавају састанке и да проповедају.

Брат Михалис Каминарис и његова супруга Елефтерија служили су у Бетелу док је трајала забрана. Брат Каминарис је у вези с тим испричао: „У том периоду је била затворена штампарија у подружници, тако да смо почели да такорећи производимо литературу у кући у којој смо живели, у предграђу Атине. Елефтерија је прекуцавала чланке из Стражарске куле на писаћој машини. Ставила би по десет листова папира одједном и затим би морала врло снажно да куца како би се слова утиснула на свим тим листовима. Затим бих ја узимао листове и увезивао их, и тако сваке вечери до поноћи. У стану испод нас је живео један полицајац и до дан-данас нам није јасно како то да никада није посумњао у то шта радимо.“

Број објавитеља је наставио да расте упркос забрани. Када је 1974. укинута забрана, поново су били потребни већи објекти подружнице. У наредним деценијама број објавитеља у Грчкој је и даље растао и зато су стално били потребни већи објекти. Подружница се сада налази у Драпетсони, на Пиреју и посвећена је 18. новембра 2018. У Грчкој тренутно има 27 752 објавитеља.

Стални пораст броја објавитеља у Грчкој у протеклих 100 година упркос многим забранама, ратовима и прогонству доказ је да ништа не може спречити Јехову да убрза прикупљање искрених људи у своју организацију (Исаија 60:22).