Пређи на садржај

Минос Кокинакис: Са још неким Сведоцима у изгнанству и касније, кад је остарио

7. ЈАНУАР 2019.
ГРЧКА

Сећање на полувековну борбу за слободу проповедања добре вести

Сећање на полувековну борбу за слободу проповедања добре вести

Пре осамдесет година, један брод је на грчко острво Аморгос у Егејском мору искрцао Миноса Кокинакиса, који ће ту провести наредних 13 месеци у изгнанству. Грчки суд је без суђења осудио брата Кокинакиса за кршење новог закона, који је забрањивао прозелитизам. То је било прво од укупно 19147 затварања Јеховиних сведока у периоду од 1938. до 1992. због кршења закона који је увео грчки диктатор Јоанис Метаксас. Током тих деценија, хиљаде Јеховиних сведока из Грчке је због проповедања добре вести трпело физичко насиље, хапшења и затворске казне.

Када је имао око 30 година, брат Кокинакис је започео полувековну правну борбу за слободу исповедања своје вере. Ухапшен је преко 60 пута, провео је шест година у затворима и на кажњеничким острвима, где су он и други Сведоци подносили тешке тортуре. Последњи пут је ухапшен када је имао 77 година. Безуспешно је тражио правду на грчким судовима, укључујући и врховни суд. Зато је брат Кокинакис предао свој случај Европском суду за људска права, тврдећи да му је Грчка ускратила право на слободу вероисповести. Године 1993, тада 84-годишњи Минос Кокинакис однео је велику правну победу. a То је био први пут да је Европски суд за људска права осудио једну земљу за кршење слободе вероисповести. Године 2018. навршило се 25 година од ове историјске пресуде. Према речима једног професора за међународно јавно право, случај Кокинакис је „вероватно најчешће цитирана пресуда у Европском суду за људска права када је реч о слободи вероисповести или веровања“.

Пресуда у случају Кокинакис је послужила као правни основ који важи и у време када моћне земље, на пример Русија, многој нашој браћи оспоравају право на неометану слободу вероисповести.

Вера и истрајност брата Кокинакиса служе као изузетан пример нашој браћи и сестрама који доживљавају противљење док проповедају. Његова верност је пружила снажно сведочанство о којем се и до данас говори (Римљанима 1:8).

a Минос Кокинакис је преминуо у јануару 1999.