Пређи на садржај

Брат Тесфазион Гебремајкл је више од 11 година у затвору у Еритреји

26. ОКТОБАР 2022.
ЕРИТРЕЈА

Комисија САД за међународне верске слободе позива на ослобађање 80-годишњег Сведока из затвора у Еритреји

Комисија САД за међународне верске слободе позива на ослобађање 80-годишњег Сведока из затвора у Еритреји

Комисија САД за међународне верске слободе изразила је забринутост због тога што је Тесфазион Гебремајкл више од 11 година у затвору у Еритреји. На сајту ове Комисије наводи се да је „Гебремајклово здравље угрожено због тога што је у затвору иако је у поодмаклим годинама (преко 80)“. Комесар Фредерик Дејви је 7. октобра 2022. јавно позвао на ослобађање нашег брата Гебремајкла.

Брат Гебремајкл је ухапшен 20. јула 2011. док је о својим веровањима разговарао с другима. Иако је рођен у Еритреји, више се не сматра њеним држављанином, пошто су власти 1994. свим Јеховиним сведоцима одузеле држављанство.

Тесфазион Гебремајкл је постао Јеховин сведок у јануару 1971. Сви га знају као брижног и мирољубивог породичног човека који је увек спреман да помогне. Године 1974, ступио је у брак са Лемлем, која је такође Јеховин сведок. Имају четворо деце и петоро унучади.

Сестра Гебремајкл каже: „Иако сам забринута за здравље свог супруга зато што је у затвору и много ми недостаје, знам да ће га Јехова чувати. Дивим се свом мужу због тога што је тако веран Јехови и одлучан да у свему остане беспрекоран. Размишљање о речима из Проповедника 10:4 помаже ми да останем смирена иако наша породица пролази кроз тежак период.“

Власти у Еритреји жестоко прогоне Јеховине сведоке још од 1991. Иако су 32 Сведока пуштена на условну слободу у периоду од децембра 2020. до фебруара 2021, 20 њих је и даље у затвору. Сви су затворени на неодређено време. Пошто у овој земљи не постоје ваљане правне процедуре нити правни лекови које би могли користити, ови Сведоци су такорећи осуђени да остатак живота проведу у затвору.

Многе значајне међународне организације које се залажу за људска права увек изнова осуђују Еритреју због кршења основних права и захтевају од власти да исправе ситуацију. Истражна комисија УН за људска права у Еритреји је чак изјавила 2016. да су власти Еритреје починиле „злочин против човечности“ тиме што прогоне Јеховине сведоке и друге.

То што власти и даље држе у затвору брата Гебремајкла одраз је њихове окрутне политике према Сведоцима, чак и онима који су у поодмаклим годинама. Од 2011. је четворо Сведока умрло у затвору, а троје старијих је умрло убрзо након ослобађања из затвора због сурових услова у којима су тамо били.

Власти Еритреје одбијају да с Јеховиним сведоцима разговарају о овом питању.

Молимо се за нашу браћу и сестре који су неправедно затворени. Уверени смо да ће им Јехова и даље давати снагу и бити уз њих (Јеврејима 13:3).