Пређи на садржај

ЕРИТРЕЈА

Кратак преглед: Еритреја

Кратак преглед: Еритреја

Јеховини сведоци у Еритреји доживели су најгоре прогонство. Еритрејске власти непрекидно затварају, муче и малтретирају Јеховине сведоке откад су постали независна држава 1993. У председничком указу од 25. октобра 1994. наведено је да су Сведоци у Еритреји „изгубили еритрејско држављанство“ зато што су одбили да учествују у политичким активностима или да служе у војсци. Самим тим, Сведоцима су одузета и основна грађанска права.

Дугогодишње прогонство и тешкоће навели су многе Сведоке да напусте земљу. Они који су остали стално су у опасности да доживе малтретирање и морају бити веома опрезни док учествују у верским активностима. Еритрејске власти су током тих година ухапсиле и затвориле многе Сведоке из разних разлога. Неки су ухапшени зато што су на темељу савести одбили да служе војску, неки зато што су присуствовали верским састанцима или другима причали о Библији, а неки из непознатих разлога. Међу затвореницима су старији мушкарци, жене, а понекад чак и деца. Три Сведока су у затвору више од 20 година. Нико од њих није званично оптужен, ником није суђено нити је ико добио пресуду.

Прогонство Јеховиних сведока у Еритреји привукло је међународну пажњу. Владини службеници из Африке, Европе и Сједињених Држава покренули су то питање код еритрејских власти, али влада није много тога учинила. Сведоци су се више пута обраћали еритрејским властима у Асмари и тражили да разговарају како би решили проблеме, али представници власти су одбили да се састану с њима.