Пређи на садржај

Дмитриј Должиков је стоти Јеховин сведок који је доспео у затвор зато што руски закон осуђује учествовање у хришћанским активностима

28. ОКТОБАР 2022.
ВЕСТИ ИЗ СВЕТА

Више од 100 Јеховиних сведока тренутно у затвору у Русији и на Криму

Више од 100 Јеховиних сведока тренутно у затвору у Русији и на Криму

Дана 26. октобра 2022. у Русији и на Криму је у затвору или притвору због своје вере било 106 браће и 4 сестре. Брат Дмитриј Должиков, који има 44 године, стоти је по реду Јеховин сведок који је доспео у затвор. Дмитриј је ухапшен 8. септембра 2022. Оптужен је да је учествовао у активностима екстремистичке организације јер је ишао на верске састанке и проповедао другима. Од 2017, кад су активности Јеховиних сведока забрањене, скоро 350 њих је неко време било у затвору.

Полиција је ухапсила Дмитрија приликом претреса његовог стана у Чељабинској области. После два дана су га послали у истражни затвор у Новосибирској области, што је око 1 500 километара далеко од његове куће.

Дмитриј је у ћелији са још 12 других људи. Његовој супрузи, Марини, није дозвољено да га посећује, али могу да пишу писма једно другом.

„Кад су ухапсили Дмитрија, нисам добро спавала, често сам се будила“, каже Марина. „Пријатељи из скупштине су ме позвали да будем код њих и то ми је много значило.“

Марина каже да се Дмитриј добро држи. „Јехова се брине о њему“, каже она.

Марина и Дмитриј Должиков

Наша браћа и сестре су на основу Кривичног законика Руске Федерације оптужени за екстремизам. Међу њима је и 57-годишња Ана Сафронова, која тренутно служи шестогодишњу затворску казну, што је највећа казна изречена једној сестри.

Дмитријево хапшење је још једно у низу срамних поступака руске пропаганде против Јеховиних сведока која траје већ више од пет година упркос бројним прекорима међународних тела. Када је Врховни суд Русије 2017. донео пресуду против Јеховиних сведока, руске власти су тврдиле да ће ликвидирати правна тела Јеховиних сведока, али да се неће мешати у њихове духовне активности. Међутим, ово друго нису испоштовали. До данас је покренуто 308 кривичних случајева против скоро 700 Јеховиних сведока. Поред тога, извршен је претрес 1 851 дома Јеховиних сведока.

Молимо се за Дмитрија и сву нашу браћу и сестре прогоњене због своје вере. Знамо да ће им Јехова и даље давати снагу да истрају (Матеј 24:13).