Пређи на садржај

28. ДЕЦЕМБАР 2022.
ВЕСТИ ИЗ СВЕТА

Деценија редизајнираног веб-сајта JW.ORG – 1. део

Библијске публикације у дигиталном формату и видео-материјал

Деценија редизајнираног веб-сајта JW.ORG – 1. део

Као што смо раније известили, 2022. се навршило 25 година постојања званичног веб-сајта Јеховиних сведока. Међутим, 27. августа 2012, тај сајт је редизајниран. У овој троделној серији биће речи о томе како те промене користе милионима који посећују овај веб-сајт.

Видео-материјал. На конгресима 2012, објављено је излажење DVD-а са прве две епизоде цртаћа Буди Јеховин пријатељ. Међутим, DVD-и су се све мање користили, а њихова производња је постала све скупља. Зато је с редизајнирањем веб-сајта 2012. објављивање цртаћа постало много једноставније. Већ у јануару 2013. је на сајту jw.org објављена песмица Моли се увек на многим језицима. Од тада је објављено више од 40 цртаћа и песмица.

Видео Зашто проучавати Свето писмо? такође је објављен на веб-сајту 2013. Он је постао једна од главних алатки за службу проповедања. Од тада је направљено и објављено још много видеа с циљем да се објавитељима олакша проповедање добре вести. На пример, августа 2014. организована је акција са трактатом који рекламира веб-сајт jw.org и током тог месеца је преузето или прегледано око 15 милиона видеа.

Један брат који је радио на унапређивању сајта jw.org каже: „Видели смо како нас Јехова припрема за будуће догађаје и то нам је ојачало веру. Нисмо ни сањали до чега ће све довести рад на овом новом виду објављивања видео-материјала.“ Примера ради, октобра 2014. почеле су да излазе наше месечне емисије и тог месеца је преузето више од 37 милиона видеа. Када је 2020. избила пандемија, забележен је још један скок у посећивању веб-сајта jw.org. Према тренутним подацима, током 2022. сваког месеца се у просеку преузме више од 260 милиона видеа.

Публикације у дигиталном формату. Последњих неколико деценија је све популарније читати онлајн или путем неких апликација. Од редизајнирања веб-сајта 2012, часописи су доступни онлајн у дигиталној верзији, чак и пре него што стигну штампани примерци. Дигитализовање публикација за веб-сајт отворило је пут апликацији JW Library која је објављена крајем 2013. Та апликација допуњава веб-сајт и олакшава читање и проучавање публикација.

Ранијих година публикације објављене на летњим конгресима нису биле доступне на веб-сајту или у апликацији до јануара наредне године. Међутим, на конгресу 2015. присутни су били пресрећни кад су чули да ће истог дана моћи да преузму све што је објављено на том конгресу: књигу Исус – пут, истина и живот, брошуру Вратите се Јехови, као и савремену драму Шта је права љубав? Следеће године је брат Ентони Морис из Водећег тела током месечне емисије за мај објавио излажење брошуре Одговори на 10 питања младих и рекао да се она одмах може и преузети. Било је то први пут да је нека публикација истовремено објављена на целом свету.

Јеховина организација одувек користи технологију како би се добра вест ширила у што већој мери. Много нам је драго што веб-сајт служи управо тој сврси, да духовна храна стигне „у право време“ (Матеј 24:45).

  • Број преузетих видеа сваког месеца

  • Број посета сваког месеца

  • Излажење песмице Моли се увек, јануар 2013.

  • Објављивање апликације JW Library, октобар 2013.

  • Акција са трактатом који рекламира веб-сајт jw.org, август 2014.

  • JW Broadcasting почиње са радом, октобар 2014.

  • Публикације објављене на конгресу доступне и онлајн, мај 2015.

  • Истовремено објављивање брошуре Одговори на 10 питања младих, мај 2016.