Пређи на садржај

Венецуела: снимање на варао језику (горе лево); два брата из преводилачког тима за пиароа језик (доле лево). Јужна Кореја: породица гледа овогодишњи конгресни програм (десно)

4. СЕПТЕМБАР 2020.
ВЕСТИ ИЗ СВЕТА

Како је превођење конгреса текло ове године

Како је превођење конгреса текло ове године

Овогодишњи конгрес „Увек се радујте“ био је другачији од свих које смо до сада имали. Преведен је на преко 500 језика, а програм смо пратили са нашег сајта. Преводиоци су ове године наилазили на неке нове проблеме, међу којима су технички проблеми и ограничено време за превод.

Један члан преводилачког тима за кикују језик, који се говори у Кенији, рекао је: „Кад смо почели да радимо у изолацији, схватили смо да имамо на располагању само неколико глумаца. Тај проблем смо решили тако што смо замолили за помоћ неку браћу и сестре ван Бетела. У тој ситуацији смо могли да видимо Јеховин дух на делу и то нам је много значило.“

Тимови за корејски и корејски знаковни језик имали су сличне проблеме. Спољни сарадници више нису могли да долазе на снимања у Бетел.

Импровизовани студио у кући једног брата у коме су снимани говори и други видео-материјал на корејском знаковном језику

Тај проблем је решен тако што су нека браћа сама направила „студио“ у својој кући. Већи део опреме за снимање обезбедили су објавитељи ван Бетела. Осим тога, пошто су отказани сви већи скупови, подружница је ставила на располагање и неке од камера из Конгресних дворана за снимање програма на знаковном језику.

У Венецуели је неким преводиоцима проблем представљао слаб интернет. Други нису имали сву потребну опрему. Али ти домишљати преводиоци су користили све што су имали да би завршили посао. На пример, неки су током снимања користили душеке као звучну изолацију.

У Џуби, у Јужном Судану, један преводилачки тим преводи на зендски језик. Један од преводилаца је рекао: „Кад сам чуо да треба да снимимо цео конгресни програм, помислио сам: ’То је просто немогуће! Не можемо снимити цео програм са преко 90 аудио и видео записа за само два месеца!‘ Сада када је тај пројекат ипак завршен, чврсто верујем да Јехову ништа не може зауставити да изврши своју замисао. Начин на који Јехова решава ствари је фантастичан!“ (Матеј 19:26).

Овогодишњи конгрес је предиван дар од Јехове, „који жели да се све врсте људи спасу и да добро упознају истину“ (1. Тимотеју 2:4).