Пређи на садржај

Конгрес „Радосни народи“ у Кливланду, Охајо (САД) 1946.

2. АВГУСТ 2021.
ВЕСТИ ИЗ СВЕТА

Седамдесет пета годишњица првог великог међународног конгреса

Конгрес „Радосни народи“ поставља стандарде за будуће скупове

Седамдесет пета годишњица првог великог међународног конгреса

Четвртог августа 2021. навршиће се 75 година од конгреса „Радосни народи“, првог великог међународног конгреса Јеховиних сведока. Тај конгрес је одржан од 4. до 11. августа 1946, у Кливланду у Охају (САД), на градском стадиону и у оближњој дворани.

Наша браћа су организовала овај конгрес убрзо након Другог светског рата, оружаног сукоба у који је био увучен читав свет. Тај конгрес је био сушта супротност ономе што се дешавало током ратних година. На конгресу су се у миру окупила браћа и сестре из целог света. Људи свих раса и различитих култура уживали су у међусобном дружењу у време када је у Сједињеним Државама сегрегација још увек била уобичајена.

Први пут се на једном месту окупило толико Јеховиних сведока – чак 80 000. Након периода релативне изолације због рата, наша браћа и сестре су били пресрећни што су имали прилику да буду заједно. На конгресу су била 302 делегата из 32 земље. Брат Натан Нор је у недељу на крају конгреса одржао говор под насловом „Кнез мира“.

На спољашњој страни стадиона постављен је плакат са насловом јавног предавања „Кнез мира“ који је одржао брат Нор

Овај конгрес је био успешно одржан, али је ипак било неких проблема. Браћа која су учествовала у организацији конгреса већ првог дана су се суочила са великим проблемом. У градској дворани није било довољно места за све оне који су пристизали. Браћа су морала да користе оближњи стадион да би сместили мноштво људи који су пристизали на вечерњи део програма који је почињао у 19.45. Међутим, до 18.30 на том стадиону је требало да се одиграју две бејзбол утакмице.

Током друге утакмице, олуја је натерала публику да раније напусти стадион. После тога се разведрило, тако да је 50 000 Јеховиних сведока на време ушло на стадион како би пратили вечерњи програм.

Брат Нор објављује књигу „Нека Бог буде истинит“

На конгресу је најављено излажење новог часописа под насловом Пробудите се!, као и нове књиге за проучавање Библије „Нека Бог буде истинит“. Брат Нор је изнео планове за проширење штампарије у Бруклину у Њујорку, као и планове за проширење подружница у још шест земаља.

Један од важних момената на овом конгресу било је крштење. У оближњем језеру Ири крстиле су се 2 602 особе – 903 брата и 1 699 сестара. Још неки важни моменти били су наступ оркестра од 160 музичара, као и приказ разматрања Стражарске куле и Теократске школе проповедања.

Нека наша браћа и сестре се припремају за крштење

Овај конгрес је поставио неке стандарде за будуће конгресе. На пример, формирано је неколико конгресних одељења, као рецимо помоћна служба, канцеларија председавајућег, прва помоћ, монтажа и изгубљено-нађено.

Брат Рон Литл, који је сада старешина у једној скупштини у Пенсилванији, имао је 11 година када је са својим оцем и братом присуствовао овом конгресу. Свих осам дана конгреса, ноћ су проводили у очевом камионету.

Брат Литл сада има 86 година и још увек се живо сећа објављивања часописа Пробудите се! Он каже: „Сви смо трчали около са часописом у руци. Свако је желео да вам да један ако га већ нисте имали.“

Брат Литл се присећа колико је био одушевљен када је видео толико Сведока на једном месту. „Сећам се да нисам желео да се конгрес заврши. Било нам је тако лепо.“

Сви смо веома захвални Јехови што благосиља наше свете скупове (Левитска 23:2).

 

Програм конгреса Јеховиних сведока „Радосни народи“, који је одржан од 4. до 11. августа 1946.

Два аутомобила са звучницима и натписом: „Читајте Стражарску кулу и Утеху.“ Плакат на вратима аутомобила најављује јавно предавање „Кнез мира“

Две девојчице са мајком стоје испред аутомобила са звучницима. Девојчице држе прво издање часописа Пробудите се! које је објављено на конгресу „Радосни народи“ 1946. године. Њихова мајка држи примерак Гласника, новина које је издавао Watch Tower Bible and Tract Society

Брат са двоје деце. На њиховом возилу је плакат који најављује јавно предавање „Кнез мира“

Конгресни делегати добијају плакате који најављују јавно предавање „Кнез мира“

Браћа у Одељењу за припрему хране

Конгресни делегати у кафетерији на конгресу „Радосни народи“ 1946. године

Велика група конгресних делегата са управо објављеном књигом „Нека Бог буде истинит“

Браћа која су се окупила у близини места на ком се одржавао конгрес. Многи од њих су били у затвору због своје вере. Међу њима је и брат Данијел Сидлик (први здесна у првом реду), који је касније служио као члан Водећег тела Јеховиних сведока.

Они који ће се крстити седе у првим редовима

Крштење у језеру Ири