Пређи на садржај

Виктор Сташевски

30. МАРТ 2021.
ВЕСТИ ИЗ СВЕТА

Суд на Криму осудио брата Виктора Сташевског на шест и по година затвора

Суд на Криму осудио брата Виктора Сташевског на шест и по година затвора

НАЈНОВИЈА ВЕСТ |Руски суд одбацио жалбу брата Сташевског

Дана 10. августа 2021, Градски суд у Севастопољу одбацио је жалбу нашег брата Виктора. Његова првобитна пресуда према којој је осуђен на шест и по године затвора сада је постала правоснажна. Он ће ускоро из истражног затвора, у који је смештен 29. марта 2021. након што је проглашен кривим, бити пребачен у једну затворску установу.

Дана 29. марта 2021, Гагарински окружни суд у Севастопољу прогласио је нашег брата Виктора Сташевског кривим и осудио га на шест и по година затвора. Одмах након изрицања пресуде спроведен је у затвор. Он ће уложити жалбу на ову пресуду.

Оптужени

Виктор Сташевски

  • Рођен: 1966. (Канск, Краснојарска област, Русија)

  • Кратка биографија: Преселио се у Севастопољ на Криму 1983. године. Повукао се из морнарице 1993. Оженио се Ларисом 2002. Имају две ћерке. Одувек је био импресиониран сложеношћу свемира и редом који влада у њему и желео је да упозна Створитеља. Проучавање Библије дало је смисао његовом животу. Крстио се као Јеховин сведок 2004. године

Детаљи о случају

Припадници Федералне службе безбедности су 4. јуна 2019. извршили претрес десет кућа Јеховиних сведока у Севастопољу. Неки претреси су трајали и четири сата. За то време нашој браћи и њиховим укућанима није било дозвољено да пију воду или да иду у тоалет. Агенти су такође покушали да их заплаше тако што су претили да ће уништити њихову имовину и да ће им подметнути дрогу.

Виктор Сташевски је након претреса ухапшен и преко ноћи задржан у притвору. Оптужен је да је „вођа екстремистичке организације“. У суштини, он се нашао пред судом због својих верских убеђења, што је очигледно кршење његових права загарантованих Уставом.

Виктор каже да му редовно читање Библије и дубоко размишљање о томе помажу да буде храбар и да не изгуби радост. Посебно му значе речи краља Давида забележене у Псалму 62:5-8. Говорећи о свему што му се дешавало, он каже: „Мој однос с Јеховом је још јачи јер је увек уз мене и блискији сам с њим него са било ким другим. Никада нисам посумњао у то да Јехова види моју невољу и моју жељу да му останем веран и да ће ми у правом тренутку притећи у помоћ због свог великог имена.“

Уверени смо да ће Јехова и даље подупирати и благосиљати Виктора, његову породицу и сву нашу браћу и сестре који подносе прогонство. Јехова ће и даље бити њихово уточиште и њихова тврђава (Псалам 91:2).