Пређи на садржај

Некадашњи затвор у Гаети, где су нека наша браћа била затворена због приговора савести

9. ЈУЛ 2020.
ИТАЛИЈА

Јеховини сведоци и право на приговор савести у Италији

Јеховини сведоци и право на приговор савести у Италији

Као и многе друге земље, Италија данас признаје право на одбијање војне службе због приговора савести. Али није увек било тако. Ова земља је то основно људско право прихватила великим делом због огромне жртве коју су Јеховини сведоци поднели.

Деценијама након Другог светског рата, војна служба у Италији је по закону била обавезна. Године 1946, након завршетка рата, у читавој земљи је било свега 120 Сведока. Али како је њихов број растао, све више је било младих Сведока који су одбијали да служе војску. То су чинили зато што су се чврсто држали библијских начела неутралности, уздржавања од насиља и љубави према ближњима.

Италијанска подружница је недавно спровела анкету која је показала да су многа браћа која су била у затвору због одбијања војне службе још увек жива и да их има најмање 14 180. Та браћа су била у затвору углавном од средине 1960-их до краја 1990-их и осуђена су на укупно 9 732 године затвора.

Серђо Албезано, историчар из Торина, рекао је да су Јеховини сведоци чинили „већину младих који су били у затвору зато што су одбили да служе војни рок“. Још је рекао да су захваљујући својим снажним уверењима ти младићи „скренули пажњу јавности на овај проблем“.

Некадашњи премијер Италије Ђулио Андреоти, који је 1960-их служио као министар одбране, желео је лично да упозна неке Сведоке који су у то време били у затвору да би разумео због чега одбијају војну службу. Касније је написао: „Био сам задивљен [њиховим] чврстим верским убеђењима и одбијањем да на било који начин учествују у политици. Није случајно што су били чврсто решени да не обуку униформу чак и када је то значило да ће служити дугогодишње затворске казне.“

Први закон који је омогућио одбијање војне службе донет је 1972. Нажалост, цивилна служба која је омогућена тим законом била је под војном управом, тако да није била прихватљива за нашу браћу.

Италијанска влада је 8. јула 1998. коначно усвојила нови закон према ком је цивилна служба била одвојена од војне, чиме је испуњен услов да та служба буде прихватљива и Јеховиним сведоцима. У августу 2004. Италија је усвојила закон којим је укинута војна обавеза. Тај закон је ступио на снагу у јануару 2005.

Међу бројним експертима који заслуге за овакве промене у италијанском правосуђу приписују Јеховиним сведоцима је и Серђо Ларичија, адвокат и професор емеритус на Универзитету Сапијенца у Риму. Он је рекао: „У време када су војни свештеници приговор савести на војну службу дефинисали као ’вређање отаџбине, као нешто што нема везе са хришћанском заповешћу да волимо друге и као израз кукавичлука‘, чврст став многих Јеховиних сведока допринео је побољшању закона и напретку друштва у Италији.“

Непоколебљивост наше браће није утицала само на промену закона. Неки затворски чувари постали су Јеховини сведоци након што су видели добро владање наше браће у затвору. Један од њих је Ђузепе Сера. Он каже: „Пример тих младих Сведока подстакао ме је [...] да почнем да проучавам Библију.“ Ђузепе је постао Јеховин сведок 1972. (Видети оквир.)

Много смо срећни због храбрости коју су показале генерације наше браће и њихове породице у Италији, као и многа друга браћа широм света, која озбиљно схватају заповест да се више не уче ратовању (Исаија 2:4).