Пређи на садржај

Апелациони суд у Риму

7. ФЕБРУАР 2020.
ИТАЛИЈА

Апелациони суд у Риму подржава право родитеља да одбију трансфузију крви за своју децу

Апелациони суд у Риму подржава право родитеља да одбију трансфузију крви за своју децу

Апелациони суд у Риму је 17. децембра 2019. поништио пресуду коју је донео суд за малолетнике. Суд за малолетнике је једној нашој сестри привремено одузео старатељство над дететом зато што није пристала на то да се њеном сину да трансфузија крви. Међутим, апелациони суд не само што је вратио нашој сестри старатељство над дететом, већ ју је такође ослободио оптужбе. Ова пресуда представља важан преседан за будуће сличне случајеве. Она засигурава то да Сведоци неће изгубити старатељство над дететом због тога што су одбили да му се да трансфузија крви.

Све је почело када су наша сестра и њен десетогодишњи син доживели саобраћајну незгоду. Дете је задобило повреде због којих су га одвели у болницу. Након три дана, лекар је заказао операцију за дете. Наша сестра је дала своју сагласност за операцију и све пратеће поступке лечења, али је објаснила да не жели да се њеном детету даје трансфузија крви. Премда дете није било у животној опасности, болница је послала формални захтев тужиоцу да им се да дозвола да детету дају трансфузију крви уколико буду проценили да треба да је дају. Тврдили су да је мајчина одлука коју је донела због верских убеђења ризична по здравље детета. Тужилац је оптужио нашу сестру да не брине о свом детету како треба и затражио да јој суд за малолетнике одузме право да доноси одлуке за своје дете. Овај суд је испунио захтев тужиоца, иако по закону овакви случајеви нису у његовој надлежности. Зато је наша сестра уложила жалбу на ову одлуку апелационом суду.

Апелациони суд је проценио да је наша сестра брижна мајка која се добро стара о свом детету. У пресуди је објашњено да „њено одбијање трансфузије крви због верских убеђења није довољан доказ да она није добра мајка и да не испуњава добро своје родитељске одговорности“. Овај суд јој је вратио старатељство над дететом и пресудио да је одузимање њених родитељских права било против законских одредби.

Никола Колајани, бивши саветник у Врховном касационом суду и професор црквеног права на Универзитету у Барију, рекао је: „Слажем се са одлуком апелационог суда. Изненадила ме је одлука коју је донео суд за малолетнике. Изгледа да је пут до религиозне слободе тежак, а посебно када су у питању Јеховини сведоци.“

Брат Кристијан ди Блазио, који служи у Одељењу за односе с јавношћу у Италији, рекао је: „Захвални смо што је апелациони суд поништио одлуку на чије су доношење очигледно доста утицале предрасуде. Јеховини сведоци озбиљно гледају на родитељство и веома су захвални многобројним лекарима који пружају одлично лечење а да при том поштују нашу савест као Сведока.“

Ова судска пресуда потврђује право наше браће и сестара да донесу информисану одлуку о лечењу своје деце. Захвални смо нашем Богу Јехови за ову правну победу. Она ће бити од помоћи нашим суверницима док буду доносили одлуке о лечењу које се неће косити с њиховом савешћу, која је обликована на темељу библијских начела (Псалам 37:28).