Пређи на садржај

Палата правде у Риму, у којој се налази Врховни касациони суд Италије

9. ФЕБРУАР 2021.
ИТАЛИЈА

Врховни касациони суд Италије донео пресуду у корист Јеховиних сведока

Врховни касациони суд Италије донео пресуду у корист Јеховиних сведока

Врховни касациони суд Италије донео је пресуду у корист једног Јеховиног сведока у случају који се односио на право пацијента на избор лечења. Врховни суд је 23. децембра 2020. потврдио пресуду нижег суда да сви пацијенти имају право да доносе одлуке што се тиче свог лечења, укључујући и право да изаберу терапију која није у супротности са њиховим верским убеђењима.

Овај случај се односи на трагичан догађај који се одиграо 2005, када су лекари нарушили права једне наше сестре. Она је пре операције изричито рекла да не жели трансфузију крви. Имала је и Посебну медицинску пуномоћ у којој стоји да не прихвата трансфузију крви. Али лекари су игнорисали њене жеље и током лечења више пута применили трансфузију крви.

Суд је потврдио да одбијање трансфузије крви „није само ствар избора лечења, већ облик приговора савести мотивисан верским убеђењима“. Суд је ту слободу дефинисао као „неповредиво право, које је Уставом заштићено ’до највеће могуће мере‘ “.

Ово је последња у низу од десет пресуда које је Врховни касациони суд Италије донео у корист Јеховиних сведока од 2015. године. У сваком од тих случајева, Суд је потврдио важне аспекте наше верске слободе. Ти случајеви су се односили на следеће ствари:

  • Одбијање трансфузије крви: Јеховини сведоци желе најбоље могуће лечење и прихватају већину медицинских третмана. Судови су потврдили да пацијенти који су Јеховини сведоци могу да одлуче који је вид лечења у складу са њиховом савешћу која се темељи на Библији. Лекари морају поштовати њихову одлуку да одбију трансфузију крви. То је законско право пацијента да донесе такву одлуку на основу својих верских убеђења.

  • Старатељство над децом: Родитељи који су Јеховини сведоци имају иста права као и родитељи који нису Јеховини сведоци да своју децу поучавају ономе у шта верују.

  • Искључење: Јеховини сведоци не излажу дискриминацији оне који су искључени. Они имају право да престану да се друже са онима који су искључени из њихових скупштина, што је израз верске слободе која се мора поштовати.

  • Плаћање пореза: Јеховини сведоци плаћају своје порезе и имају иста права и изузећа као и све друге религије у Италији када је реч о опорезивању.

Драго нам је кад видимо да власти доносе одлуке које штите права Јеховиних сведока да слободно служе свом Богу (Пословице 21:1).