Пређи на садржај

Више од 42000 објавитеља учествовало је у волонтерској акцији обнове оштећених објеката у Средњој Америци

12. АПРИЛ 2019.
МЕКСИКО

Јеховини сведоци у Средњој Америци довршили обнову после разорних земљотреса

Јеховини сведоци у Средњој Америци довршили обнову после разорних земљотреса

Два снажна земљотреса погодила су Гватемалу и Мексико 2017. године. У децембру 2018, наша браћа су довршила поновну изградњу објеката уништених на том подручју.

Подружница у Средњој Америци започела је са пружањем помоћи организујући неколико састанака како би охрабрила браћу и сестре погођене овим катастрофама. Ови састанци су одржани у савезним државама Чиапасу, Морелосу, Оахаки и Пуебли, као и у Мексико Ситију.

Хесе Перез, члан Одбора средњоамеричке подружнице, разговара са објавитељима који су претрпели штету у земљотресу у савезној држави Морелос

Два брата раде на крову конгресне дворане која је поново изграђена у акцији обнове

Укупно 39 Одбора за пружање помоћи у катастрофама радило је под надзором Одбора подружнице како би се организовао посао обнове.

У Мексику је више од 42000 објавитеља из десет држава радило на пружању помоћи. Браћа и сестре су поново изградили 619 кућа, пет Дворана Краљевства и две конгресне дворане. Такође су обновили још 502 дома и 53 Дворане Краљевства. У Гватемали је поново саграђено десет кућа.

Међу Сведоцима којима је пружена помоћ биле су породице Хернандез и Сантијаго.

Хернандезови испред своје куће, коју су обновили волонтери

Породица Хернандез живи у граду Чалко, удаљеном 40 километра од Мексико Ситија. Земљотрес који се догодио 19. септембра 2017, разорио је њихову кућу. Сестра Ана Марија Хернандез објашњава: „Било је јако тешко, али смо ипак имали све што нам је било потребно. Браћа су јако добро бринула о нама. Још памтим како је више од 50 браће и сестара волонтера радило на изградњи нашег новог дома. Наше комшије су и даље задивљене оним што су браћа учинила за нас.“ Осим што су добили практичну помоћ, породицу Хернандез посетили су представници средњоамеричке подружице и пружили им духовно охрабрење.

Породица Сантијаго испред њихове нове куће

Породица Сантијаго, која живи у граду Јучитану у савезној држави Оахака, била је погођена земљотресом који се догодио 7. септембра 2017. Кућа им је била потпуно уништена. Али за мање од шест месеци, добровољци су им изградили нову. Отац и супруг, брат Виктор Сантијаго рекао је: „Био сам одушевљен колико брзо нам је Јеховина организација пружила потребну помоћ. Схватио сам да је Јехова тачно знао шта нам је потребно и да се побринуо за нас.“

Брат Хесе Перез, члан Одбора средњоамеричке подружнице, коментарисао је то овако: „Та два земљотреса уништила су много грађевина. Међутим, дугорочна помоћ која је уследила, пружила је прилику браћи и сестрама да покажу дух пожртвованости. Помагали су бројни објавитељи, показујући своју братску љубав. Радујемо се што је Јехова благословио ово прикупљање помоћи“ (2. Коринћанима 8:1-4).