Пређи на садржај

31. ОКТОБАР 2019.
МЕКСИКО

Објављен библијски превод Нови свет на језику цоцил

Објављен библијски превод Нови свет на језику цоцил

На регионалном конгресу одржаном 25. октобра 2019. у културном и пословном центру Полифорум у Тукстла Гутијерезу, у мексичкој држави Чијапас, брат Армандо Очоа, члан Одбора подружнице за Средњу Америку, објавио је излажење библијског превода Нови свет на језику цоцил. Програм се путем видео-везе преносио и у конгресном центру у склопу истог комплекса. Укупно је било 3747 присутних.

Грчки део библијског превода Нови свет на језику цоцил, објављен 26. децембра 2014, дистрибуисан је људима који говоре овим језиком, од којих већина живи у планинама или низијама државе Чијапас. Од око 16000000 староседелаца у Мексику, отприлике 500000 говори цоцил, укључујући и 2814 Јеховиних сведока.

Преводиоци који су радили на овом пројекту суочили су се са неколико проблема. На пример, на језику цоцил нема пуно световне литературе и доступно је само неколико речника. Такође, постоји седам различитих дијалеката. Преводиоци су због тога морали пажљиво да бирају речи како би сви који говоре језиком цоцил могли разумети тај превод.

Један од преводилаца је рекао: „Овај превод ће помоћи људима да постану блиски с Богом јер садржи његово име, Јехова. У друга два превода на језику цоцил Божје име се налази само једном, у фусноти у Изласку. Ово ће бити први превод на овом језику који ће вратити Божје име на сва места на којима се првобитно и налазило.“ Осим тога, један објавитељ који говори цоцил приметио је да су „други преводи Библије на овом језику веома скупи. Мало њих може приуштити Библију. Али овај превод ће бити бесплатан и доступан свима.“

Овај превод Библије ће без сумње користити свима који говоре цоцил и „који су свесни својих духовних потреба“ (Матеј 5:3).