Пређи на садржај

Нападачи су опљачкали ову кућу и однели чак и врата, прозоре и кров. Мала слика: Наша браћа и сестре који су истерани из својих домова

6. ФЕБРУАР 2018.
МЕКСИКО

Јеховини сведоци у Халиску истерани из својих домова

Јеховини сведоци у Халиску истерани из својих домова

МЕКСИКО СИТИ. Дана 4. децембра 2017, у Тукспан де Болањосу, планинском градићу мексичке државе Халиско, разјарена руља је приморала 12 Јеховиних сведока из народа Хуичоли и још 36 особа које су биле у контакту с њима да напусте своје домове. Нападачи су били бесни због тога што Сведоци нису желели да учествују у традиционалним верским обредима народа Хуичоли. Пошто је у питању верско прогонство, наша браћа су се обратила за помоћ властима.

Имовина наше браће је украдена или бачена

Власти у Мексику толико поштују обичаје и културу народа Хуичоли да су им дале одређену меру аутономије. По налогу власти народа Хуичоли, нападачи су на силу избацили нашу браћу из њихових домова, које су потом потпуно опљачкали. Однели су чак и врата, прозоре и кровове. Ствари које нису присвојили, бацили су. Затим су браћу одвели у шуму и запретили им да ће их убити ако покушају да се врате.

Јеховини сведоци из народа Хуичоли испред Дворане Краљевства

Представник подружнице Јеховиних сведока у Мексику посетио је браћу која су истерана из својих домова како би им пружио утеху из Библије и помогао им да пронађу смештај. Правни заступници Јеховиних сведока састали су се са представником власти државе Халиско, тужиоцем у случајевима кршења људских права, окружним тужиоцем и представником службе која се брине о жртвама криминала. Власти тренутно истражују овај случај.

Брат Гамалијел Камариљо, портпарол Јеховиних сведока у Мексику, каже: „Ужаснути смо тиме што су наши суверници који мирно живе и поштују локалне обичаје нападнути само због тога што не учествују у верским обредима који узнемиравају њихову савест. Надамо се да ће локалне власти брзо реаговати на овакво испољавање верске нетрпељивости.“

И даље ћемо се молити за нашу браћу и сестре који су изгубили своју имовину и уверени смо да ће им Јехова и даље пружати подршку преко своје организације (Исаија 32:2).

Контакт:

Међународни: Дејвид Семонијан, Служба за односе с јавношћу, тел.: +1 845 524 3000

Мексико: Гамалијел Камариљо, тел.: +52 555 133 3048