Пређи на садржај

4. МАЈ 2023.
МОЗАМБИК

Објављен грчки део Светог писма на језику гитонга

Објављен грчки део Светог писма на језику гитонга

У недељу 30. априла 2023, грчки део библијског превода Нови свет објављен је на језику гитонга током једног посебног састанка у Машишу, у провинцији Ињамбане у Мозамбику. Брат Вејн Риџвеј, члан Одбора подружнице у Мозамбику, објавио је излажење овог превода пред 920 присутних. Сви који су били на овом скупу добили су штампане примерке Библије, а она се могла преузети и у дигиталном формату.

Језик гитонга се говори у провинцији Ињамбане у Мозамбику. Они који тамо живе су познати по гостољубивости и срдачности. Гитонга је матерњи језик за око 327 000 људи у разним крајевима ове провинције, као што су Омоине, Жангамо, Машиш и Морумбене.

Истурено преводилачко одељење у Машишу, у мозамбичкој провинцији Ињамбане

Објавитељима је било тешко да разумеју раније библијске преводе на језик гитонга. Браћа и сестре се радују што сада имају превод који им је јасан. Један од преводилаца је рекао: „Добар отац разговара са својом децом тако да га лако могу разумети. Слично томе, и они којима је гитонга матерњи језик ће захваљујући новом преводу лакше разумети шта им њихов драги небески Отац Јехова говори.“

У свом говору, брат Риџвеј је рекао: „Ако желимо да будемо блиски с Богом, осим што му се сваки дан молимо треба и сваког дана да слушамо шта нам он говори у својој Речи. Подстичемо вас да што пре почнете да читате грчки део Светог писма који сте управо добили и да вам свакодневно читање Библије буде навика.“

Радујемо се с нашом браћом због излажења овог новог превода и молимо се да Јехова и даље благосиља проповедање на језику гитонга (Римљанима 12:15).